Vijesti 15.12.2015.

EU uvodi vize za Amerikance?

ČITANJE: 2 minute
EU Vize Amerika
Američki državljani mogli bi trebati vizu za ulazak u EU ako SAD provede plan ukidanja bezviznog režima za neke evropske građane, prenose evropski mediji.

Ambasadori 28 država članica EU-a u SAD-u iznijeli su to upozorenje u članku objavljenom u časopisu The Hill nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa glasalo za izmjene američkog viznog režima, prenosi EUobserver.

Predlog zakona zabraniće nekim evropskim građanima ulazak u SAD bez vize ako su posjetili Irak, Iran, Siriju ili Sudan nakon marta 2011. SAD te zemlje smatra terorističkim uporištima koja privlače “strane borce” – radikalizovane muslimane iz Evrope.

Zakon se donosi u svjetlu terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je poginulo 130 ljudi. Odgovornost je preuzela Islamska država. SAD strahuje da se to ne dogodi i na američkom teritoriju.

Viza zahtijeva veće provjere putnika, uključujući intervjue licem u lice u američkim konzulatima i više papirologije.

– Želimo obezbjediti da teroristi ne dolaze u Sjedinjene Države, rekao je Kevin Mekkati – republikanac iz Kalifornije, za USA Today.

Po prijedlogu zakona, američko Ministarstvo bezbjednosti može ukinuti bezvizni režim za zemlje za koje ocijeni da su bezbjednosni rizik.
Ambasador EU-a pri SAD-u Dejvid O'Salivan poručio je u članku, u ime 28 država članica EU-a, da će takav zakon “aktivirati zakonski predviđene recipročne mjere.”

No napomenuo je da će to vjerojatno pogoditi samo opravdana putovanja poslovnih ljudi, novinara, humanitarnih i medicinskih radnika.

– Obavezne biometrijske provjere na polaznoj vazdušnoj luci bile bi de facto uvođenje viznog režima po svemu samo ne po nazivu; takva neselektivna mjera protiv više od 13 miliona evropskih građana koji putuju u SAD svake godine bila bi kontraproduktivna, mogla bi aktivirati zakonski predviđene recipročne mjere i ne bi povećala bezbjednost nego bi upravo suprotno nanijela štetu biznisu s obje strane Atlantika – poručio je O'Salivan.

Istaknuo je da američki bezvizni režim s evropskim državama već ima ugrađene bezbjedonosne odredbe te da evropske države žele poboljšati razmjenu podataka i saradnju sa SAD-om.

Prijedlog zakona još mora proći američki Senat i mora ga potpisati američki predsjednik Barak Obama.

SAD ima bezvizni režim za sve članice EU-a osim Poljske, Rumunije, Bugarske, Kipra i Hrvatske.

(NN)