Vijesti 15.10.2021.

EUFOR: Entiteti se ne mogu jednostrano povući iz uspostavljenih institucija BiH

ČITANJE: 1 minuta

Povodom programa predsjednika SNSD-a Milorada Dodika “Nezavisna RS u okviru Dejtonske BiH” i uredbi predsjednice RS Željke Cvijanović o nesprovođenju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u RS, oglasio se i EUFOR.

U izjavi za “Avaz”, istakli su da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– EU podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući i njenu trenutnu administrativnu strukturu. Na osnovu toga, zahtjev zemlje za članstvo u EU je razmotren i prihvaćen. Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija niti zabranjuje primjenu zakonodavstva BiH na entitetskom nivou.

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti krajnje su neproduktivni i samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju vitalnih reformi. Također usporava napredak zemlje ka članstvu u EU i vraća 26 godina reformi unazad.

Posvećeni smo omogućavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku za dobrobit svih građana i zemlje – istakli su iz EUFOR-a.

Za kraj su dodali da su i dalje prema nekoliko glavnih ciljeva operacije Althea, odlučni u podržavanju Oružanih snaga BiH (OSBiH) i doprinošenju sigurnom okruženju u BiH.

(SB)

Oznake: Eufor