Sport 22.01.2016.

Eurobasket 2017: BiH protiv Rusa i Šveđana

ČITANJE: 2 minute
eurobasket 2017 bih
Najbolja muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za “Eurobasket 2017” igraće u Grupi C sa selekcijama Rusije i Švedske.

Odlučeno je ovo žrijebom obavljenim u petak u Minhenu. U kvalifikacijama od 31. avgusta do 17. septembra ove godine nastupiće ukupno 27 reprezentacija. Nakon izvlačenja grupa iz Košarkaškog saveza BiH potvrdili su da će u narednim danima pojačati aktivnosti na što skorijem imenovanju novog selektora, odnosno nasljednika Duška Ivanovića.

-Očekujemo skoru sjednicu Upravnog odbora na kojoj će biti imenovan selektor, kako bi se mogao napraviti kvalitetan plan rada i priprema, te stvorili preduslovi da odredimo ciljeve i ambicije. Naša očekivanja će osim od imena novog selektora uveliko zavisiti i od igračkog kadra kojim će on raspolagati. Ključno pitanje uvijek je naravno i novac, hoćemo li ga i koliko imati za pripreme. Ukoliko budemo kompletni, sa Mirzom Teletovićem, Nihadom Đedovićem, Miroslavom Todićem i Jusufom Nurkićem, koji nisu igrali “Eurobasket 2015”, onda vjerujem da neće biti problema da se plasiramo i na narednu smotru najboljih ekipa Evrope- smatra Igor Stojanović, direktor košarkaške reprezentacije BiH.

Evropsko prvenstvo 2017. godine biće održano u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, koja će biti i domaćin završnice. Zemlje domaćini pošteđene su nastupa u kvalifikacijama, kao i finalisti minulog EP, Španija i Litvanija, te sedam selekcija koje će nastupiti u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju: Hrvatska, Srbija, Češka Republika, Francuska, Grčka, Italija i Latvija. Plasman na “Eurobasket” kroz kvalifikacija izboriće pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe.

Protivnike u evropskim prvenstvima su u petak saznale i omladinske selekcije BiH. Muška U-16 reprezentacija, koja brani titulu (A divizija) u Grupi C igraće protiv vršnjaka iz Francuske, Litvanije i Crne Gore. Muškarci U-18 (A divizija) Grupa C: Latvija, Litvanija, Izrael. Muškarci U-20 (B divizija) Grupa D: Hrvatska, Bugarska, Slovačka, Rumunija. Djevojke U-16 (B divizija) Grupa C: Škotska, Finska, Bugarska, Engleska, Irska. Djevojke U-18 (B divizija) Grupa A: Portugal, Rumunija, Finska, Island. Djevojke U-20 (A divizija) Grupa A: Španija, Portugal, Poljska.

(NN)