Politika 12.05.2020.

“EUROPEAN VIEWS”: Hrvatska je katastrofalno predsjedavala Evropskom unijom

ČITANJE: 1 minuta

European Views, portal koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih uz funkcioniranje Europske unije, objavio je komentar hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje opisuje kao “katastrofu”.

Hrvatskoj se zamjera “šutnja pred usponom autoritarizma u Mađarskoj”, kao i nazadovanje demokratskih standarda u samoj Hrvatskoj. Kao jedina svjetla točka hrvatskog predsjedanja navodi se deklaracija nakon održavanja virtualnog Zagrebačkog summita, u kojoj se potvrđuje namjera EU da nekad u budućnosti primi u članstvo države Zapadnog Balkana.

Šutnja pred Orbanom

Najveći promašaj Hrvatske je pak “zastrašujuća šutnja” u vezi mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je pandemiju iskoristio za “učinkovito ukidanje demokracije u Mađarskoj”. Proziva se hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je izjavio da je sve to unutarnje pitanje Mađarske te da se vladavina zakona procjenjuje pojedinačno za svaku članicu, kao da ne postoje zajednički europski standardi.

Spominje se i da se u Hrvatskoj i dalje “mogu primijetiti autokratske tendencije”, koje su doduše blaže nego one u Mađarskoj, a kao primjer toga se navodi činjenica da je javna televizija “pod kontrolom vlade”, kao i da se progone novinari.

Plenkovićeve autoritarne tendencije

Premijeru Andreju Plenkoviću se stavlja na teret da je na početku pandemije predlagao razvlašćivanje parlamenta te se konstatira da Plenković iskazuje “afinitet za autokratsko vladanje”. Bruxellesu se pak zamjera što nije bilo reakcije na Plenkovićeve sporne poteze.

Na kraju teksta se konstatira kako će Njemačka, koja sljedeća predsjeda EU, morati nadoknaditi sve što je Hrvatska propustila učiniti, naročito kada je riječ o vladavini prava u EU. “Nakon katastrofalnog hrvatskog predsjedanja EU treba jasan put za izlazak iz krize”, zaključuje European Views.

(index.hr)