Vijesti 29.01.2016.

Europol objavio listu najtraženijih kriminalaca u EU: Među njima i nekoliko sa Balkana

ČITANJE: 1 minuta
kriminalci
Europol i Evropska mreža za aktivnom potragom bjegunaca (ENFAST) aktivirali su internet sajt na kojem se nalaze fotografije i podaci najtraženijih kriminalaca sa Starog kontinenta.

Prvi na listi najtraženijih je Salah Abdeslam, koji je tražen zbog terorističkih napada u Parizu 13. novembra.Abdeslam je jedini od napadača koji je u bjekstvu. Ova inicijativa za cilj ima da oteža kriminalcima da se sakriju u inostranstvu.

Svaka policija država članica može da na sajt www.eumostwanted.eu postavi dva najtraženija kriminalca iz svoje zemlje.

Na sajtu najtraženijih kriminalaca Evrope ima i više državljana iz zemalja Balkana.

Jedan od njih je Mirzet Bronja, koji ima srpsko državljanstvo i traži se zbog krijumčarenja narkotika. Drugi je Izet Ajdinović, koji se tereti za kidnapovanje i uzimanje talaca, ucjene, kao i organizovane pljačke, prenose beogradski mediji.

– Ajdinović je bio vođa grupe koja je pre dvije godine u Luksemburgu izvela brutalnu pljačku- navodi se na sajtu Europola.

Među njima je i Radomir Cvijanović, koga potražuje policija Slovenije zbog teških oružanih pljački.

Europol podstiče sve koji imaju informacije o najtraženijim beguncima da što prije dostave informacije putem broja telefona ili mejla. Za pojedine kriminalce ponuđene su i novčane nagrade, koje se kreću od dve do 10.000 evra.

(NN)