Vijesti 07.09.2016.

Eva skuplja za deset feninga

ČITANJE: 2 minute

Pojedine vrste cigareta od početka ovog mjeseca u BiH su poskupjele za deset feninga po paklici, a novi udar na džep pušača uslijediće idućeg mjeseca.

Pušači od početka septembra za deset feninga više po paklici plaćaju pet vrsta cigareta “Eva” Fabrike duvana Banjaluka. Tako se cigarete “Eva Secret Hi Beautifu l” i “Eva Secret Salut Cherie” umjesto za 4,30 sada prodaju za 4,40 KM, dok je nova cijena “Eva Slims Blue”, “Eva Slims Yellow” i “Eva Slims One” 4,30 KM.

– Fabrika duvana Banjaluka je još 29. jula prijavila nove maloprodajne cijene za ove vrste cigareta – kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naglašavaju da je kompanija “Imperial Tabacco BH” iz Sarajeva 30. avgusta prijavila nove maloprodajne cijene za dvije vrste cigareta “West”, koje će važiti od 1. oktobra.

– Nova cijena paklice cigareta “West Red” i “West Silver” biće četiri marke umjesto dosadašnjih 3,90 – naveli su u UIO.

Talas poskupljenja cigareta u BiH traje od 1. aprila, kada je porasla cijena pet proizvoda “Tvornice duvana Rovinj” u prosjeku za deset do 20 feninga po paklici. Takođe kompanija “Filip Moris BH” iz Sarajeva je 17. juna prijavila nove maloprodajne cijene za dvije vrste cigareta “marlboro”, koje su poskupjele za 20 feninga po paklici i sada koštaju 5,20 KM.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni su da mjesec prije podizanja cijena obavijeste UIO o novim cjenovnicima.

Nove vrste cigareta na tržištu

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH s u istakli da će se uskoro na tržištu BiH naći nove vrste cigareta.

– Iz kompanije “TDR” d.o.o. Sarajevo su nam prijavili plasiranje novih vrsta duvanskih proizvoda na tržištu BiH i to “Dunhill Blonde Blend”, “Dunhill Master Blend”, “Dunhill Distinct Blend”, “Dunhill Slims Gold” i “Dunhill Slims Silver” koje će biti prodavane po 4,50 KM. Na tržištu će plasirati i “Walter Wolf White Icon Demi” i “Walter Wolf Bleck Icon Demi” po cijeni od četiri KM, kao i “Walter Wolf Premium Gold” i “Walter Wolf Premium Silver” koji će koštati 4,50 KM – rekli su u UIO.

Nove cijene cigareta od septembra

“Eva Secret Hi Beautifu l” – 4,40 KM

“Eva Secret Salut Cherie” – 4,40 KM

“Eva Slims Blue”- 4.30 KM

“Eva Slims Yellow” – 4,30 KM

“Eva Slims One”- 4,30 KM

Nove cijene cigareta od 1. oktobra

“West Red” 4 KM

“West Silver”- 4 KM

(Glas)