Vijesti 20.01.2023.

Evakuacione mape postavljene u pet mjesnih zajednica

ČITANJE: 1 minuta

U mjesnim zajednicama Šamac, Grebnice, Gornja Crkvina, Tišina i Pisari, koje su najviše stradale u poplavama 2014. godine, postavljene su evakuacione mape za stanovništvo.

Mape su postavljene u okviru projekta “Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje Strategije pripravnosti”, koji katolička humanitarna organizacija CRS sprovodi u sedam lokalnih zajednica u BiH.

Član Štaba za vanredne situacije u opštini Šamac Boro Bogdanović rekao je Srni da su mape postavljene na vidnim mjestima i na njima se nalazi i kratki broj telefona za iformisanje stanovništva o dešavanjima.

On je dodao da su u saradnji sa CRS uspjeli da realizuu nekoliko projekata prošle godine, među kojimam je obezbjeđivanje čamaca za tri mjesne zajednice, kao i neophodnih sredstava za rad na terenu – motorke, trimeri, malčer, puhaljka, ranci, ukupne vrijednosti oko 60.000 KM.

Bogdanović je naveo da su ova sredstva korištena prilikom čišćenja odvodnih kanala, uklanjanja divljih deponija i za obuku pripadnika Civilne zaštite.

“Sljedeći korak je nabavka savremenog sistema za upozoravanje i uzbunjivanje, što je predviđeno i Planom razvoja zaštite i spašavanja koje je priremila Služba civilne zaštite. Opština je u saradnji sa Republičkom upravom civilne zaštite napravila i procjenu ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća”, rekao je Bogdanović.

Oznake: poplava, Vodostaj