Vijesti 15.01.2019.

EVIDENCIJA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE Profesor kineskog među novim zanimanjima

ČITANJE: 3 minute

Profesor kineskog jezika, tehničar mehatronike i diplomirani inženjer mehatronike, samo su neka od novih zanimanja koja su upisana u evidenciju Zavoda za zapošljavanja Republike Srpske.

U Zavodu kažu da redovno ažuriraju spiskove zanimanja u skladu s propisima RS.

Ipak, ove novine na njihovim spiskovima nisu toliko neobične kao u Srbiji, koja je od 1. januara ove godine, kako pišu srbijanski mediji, na listi novih zanimanja u zvanični šifrarnik upisala i neobičnija zanimanja poput di-džej, klovn, žongler, frizer za pse, batler, hostesa, perač sudova, postavljač plakata, ulični distributer letaka i mnogi druge.

Osim zanimanja profesora kineskog jezika, na spisku u Republici Srpskoj kao nova našla su se zanimanja poput diplomiranog inženjera prehrambenih tehnologija za kontrolu kvaliteta i higijene ispravnosti namirnica, mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje i slično.

“Zavod prati politike zapošljavanja i obrazovanja kako na području Republike Srpske, tako i na području Bosne i Hercegovine i regiona, te tako dolazi do podataka o novim zanimanjima”, rekli su u ovoj ustanovi za “Nezavisne”.

Kako kažu, na spiskovima Zavoda trenutno se nalazi 2.619 zanimanja.

U Zavodu su dodali da se spisak zanimanja u kontinuitetu dopunjava na osnovu prijava nezaposlenih lica na evidenciju, a koje se vrše na biroima širom RS.

“Zavod vodi evidenciju nezaposlenih lica od 1992. godine, te zbog tog razloga ne vrši brisanje zanimanja iz šifrarnika da se ne bi narušila konzistencija podataka”, istakli su u ovoj ustanovi.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da bi na spisku trebalo da se nađu neka nova zanimanja iz oblasti elektronike i da prate tehnologiju i tehnološki napredak, ali i da vrate neka stara zanimanja na savremen način.

“Zbog potreba, mislim da bi trebalo vratiti neka stara zanimanja koja smo izbacili.  Formalno-pravno, ona su na spisku, ali veoma mali broj ljudi se školuje za zanatska zanimanja poput tokara i mehaničara savremenog znanja koji prate nove tehnologije”, rekao je Škrebić.

Frizerka za pse iz Banjaluke rekla je da bi to zanimanje trebalo uvrstiti u zvanična zanimanja zbog same registracije, kao što se desilo u Srbiji.

“Kao frizer za pse ne možemo se registrovati kao frizer za ljude, već moramo da se registrujemo za neke druge djelatnosti. Ja sam regitrovana za njegu kućnih ljubimaca”, rekla je ova Banjalučanka.

Zoran Šišić, di-džej iz Banjaluke, kaže da, iako se on bavi poslom di-džeja, to zanimanje ne bi trebalo biti uvršteno u zvanični spisak zanimanja jer nije znanje koje se može naplatiti.

“Ne bi trebalo, jer je to zanat koji se nauči kroz praksu, a mislim da taj osjećaj za muziku, ljude i nastupe je nešto što imate urođeno u sebi i što se ne može lako naučiti i ne može naplatiti”, rekao je Šišić za “Nezavisne”.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da u srednjem stručnom obrazovanju nastavni planovi i programi podrazumijevaju primjenu modularne metodologije, koja omogućava brzo reagovanje na promjene u društvu i tehnologiji.

“Tako je za ovu školsku godinu tržište rada iskazalo interes za uvođenje novog zanimanja četvrtog stepena složenosti u struci tekstilstvo i kožarstvo – tehničar modelar obuće”, kazali su u nadležnom ministarstvu i dodali da su prošle školske godine uvedena dva zanimanja, i to tehničar CNC  tehnologija i tehničar informacionih tehnologija.

(Nezavisne)