Biznis 15.10.2022.

Evo ko su najbolji poslodavci na svijetu

ČITANJE: 1 minuta

Forbes je sastavio šestu godišnju listu najboljih svjetskih poslodavaca u partnerstvu s kompanijom za istraživanje tržišta Statista. Da bi sastavio ovu rang listu, Statista je anketirao 150.000 radnika sa punim i djelimičnim radnim vremenom iz 57 zemalja koji rade za multinacionalne kompanije i institucije kako bi utvrdili koji od njih se ističu po korporativnom uticaju i imidžu, razvoju talenata, rodnoj ravnopravnosti i društvenoj odgovornosti, prenosi Srpska info.

Učesnici su zamoljeni da ocjene svoju spremnost da preporuče svoje poslodavce prijateljima i porodici i da ocjene druge poslodavce u svojim djelatnostima koji su se istakli pozitivno ili negativno. Ovogodišnja lista se sastoji od 800 kompanija koje su dobile najviše ocjene.

Prvih deset kompanija na ovoj listi prvenstveno su okupirali tehnološki velikani, uključujući južnokorejski Samsung (br. 1), Microsoft (br. 2) i IBM (br. 3). Alphabet je prestigao Amazon (koji je pao na 14.) i došao na 4. mesto, a sledi Apple na 5. mestu. Delta razbija obrazac dolazeći na broj 6 – skačući 14 mesta od poslednjeg godine, piše Biznis info.

Na sedmom mestu je Costco Wholesale, a na osmom Adobe. Deveti je Southwest Airlines a deseti Dell Technologies. Tajni sastojak prvih deset na listi je dosljednost. Dok su neke kompanije dobile visoku ocjenu u jednoj ili više kategorija, kao što su razvoj talenata, rodna ravnopravnost ili ekonomija, osiguravanje prvog mjesta znači da korporacija ima visoke ocjene u većini kategorija.

(Z.M)