Biznis 09.10.2022.

Evo koliko građani Srpske godišnje pojedu mesa

ČITANJE: 2 minute

Srpska može da zadovolji svoje potrebe u osnovnim životnim namirnicama, ali dio domaće proizvodnje biva plasiran na tržište Federacije BiH ili izvezen van RS.

Ovo poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da je prosječna potrošnja pšenice u zrnu po stanovniku oko 111 kilograma, odnosno u ekvivalentu brašna oko 84 kilograma po stanovniku u  Srpskoj.

– Stepen samodovoljnosti u proizvodnji pšenice je u prosjeku oko 56 odsto, ali ima pozitivan rast, sa maksimumom u 2018. godini. Najveći dio domaće proizvodnje čini potrošnja pšenice za ljudsku ishranu – 45 odsto, za stočnu hranu – 28 odsto, međuentitetsku trgovinu – 20 odsto, te  gubici i sjeme – osam odsto. Trenutne zalihe pšenice u silosima iznose 25.725 tona – kažu za Srpskainfo u ministarstvu.

Dodaju da se najveći dio kukuruza troši na ishranu stoke – 80 odsto.

– Za industrijska potrošnja ode 10 odsto, a za ljudsku potrošnju procijenjena količina je bila u intervalu od 8.000 do 11.000 tona ili jedan odsto. Procijenjena potrošnja po stanovniku je u prosjeku oko 8,6 kilograma, odnosno u ekvivalentu kukuruznog brašna oko pet kilograma. Stanje u pogledu samodovoljnosti kukuruzom je pozitivnije nego kod pšenice i u prosjeku je 81,6 odsto – ističu u ovom ministarstvu.

Naglašavaju da u proizvodnji ostalih životnih namirnica, kao što su krompir, goveđe i svinjsko meso, meso peradi, te mlijeko i mliječni proizvodi, Srpska proizvodi dovoljne količine za ljudsku potrošnju, te da nije zavisna od njihovog uvoza.

– Potrošnja goveđeg mesa po glavi stanovnika u RS u prosjeku iznosi 11 kilograma. Najveći dio domaće proizvodnje, 52 odsto, odlazi u FBiH, dok se u RS potroše preostale količine. Srpska bi mogla da zadovolji potrebe ljudske potrošnje ukoliko bi se sva proizvodnja, registrovana i neregistrovana, zadržala za potrebe vlastitog stanovništva – kažu u ministarstvu.

Navode da potrošnja svježih mliječnih proizvoda, a to su sve vrste pasterizovanog i sterilizovanog mlijeka i fermentisani proizvodi, po glavi stanovnika u RS u prosjeku iznosi oko 35 kilograma.

– Srpska i u najlošijim godinama može da zadovolji potrebe stanovništva u ovim proizvodima – poručuju iz ministarstva, piše Srpskainfo.

(A.M.)