Magazin 05.02.2016.

Evo šta glumci na filmu koriste kada snimaju scene drogiranja

ČITANJE: 3 minute
droga
Iako su scene u filmovima koje prikazuju konzumaciju duhanskih proizvoda danas zabranjene na brojnim televizijskim mrežama, cigareti na velikom platnu još se ne mogu oduprijeti brojni filmaši.

Primjer toga je i ovogodišnji kanidat za Oscara, film “Carol”, u kome Kejt Blančet većinu vremena provodi u stanju dubokog razmišljanja s cigaretom u ruci.

Ali šta to glumci zapravo konzumiraju u zamjenu za duhanske proizvode, marihuanu, kokain i heroin kako bi što vjernije prikazali scene koje snimaju.

Sve je otkrio Džef Bušer, dugogodišnji umjetnički i organizacijski zaposlenik, na filmu i televiziji koji je odgovaran za kupovinu, nabavku ili proizvodnju rekvizita koji su potrebni za nastanak filma.

Pušenje: Sve do 90-ih godina uglavnom su se koristile prave cigarete.

– Nekad ste mogli nazvati kompaniju i reći “snimam film, trebam cigarete”, i oni bi vam ih poslali. Sjećam se da smo za film “Mistery Train” dobili golemu pošiljku cigareta Silk Cut koje smo svi konzumirali- prisjetio se Bušer.

O samom receptu, to jest o zamjenskoj supstanci, zavisi i način na koji se konzumacija prikazuje na ekranu.

Danas glumci konzumiraju uglavnom biljne cigarete koje se rade od materijala koji ne stvaraju zavisnost. Iako ni one nisu potpuno bezopasne, ipak su zdravija verzija. Neke cigarete čak su se i posebno radile za određene glumce. Primjerice, Liam Neson pušio je cigarete smotane od čaja od kamilice.

Trava: Lažnu travu filmaši nabavljaju preko international Oddities smoke shopa za koju se garantuje da sadrži samo prirodne sastojke, ispričao je Bušer.

Ali ono što glumci najčešće koriste umjesto marihuane je origano. Takođe, postoje kompanije koje prodaju kanabis bez aktivnog sastojka THC-a koji izgleda i gori kao marihuana, ali glumci neće osjetiti posljedice. S lažnim kanabisom radila je Drev Berimor kada je u filmu “Going On Distance” snimala scenu kada puši travu iz bonga.

Kokain: Mlijeko u prahu i soda bikarbona bili su popularan izbor u prošlosti, a danas je to vitamin B u prahu. U obzir dolazi i kukuruzni škrob koji se pomiješa s malo babi pudera jer je škrob previše ljepljiv i težak. A ako glumac mora ušmrkati kokain, onda se koristi laktoza u prahu. Nju je konzumirao glumac Majkl Bets.

– To je i sto kao i svaki drugi mliječni proizvod- rekao je.

S obzirom na to da se učestalo uzimanje bilo kakvog praška kažnjava zatvorom, glumci koriste slamku u kojoj je vazelin. Kad se ušmrče puder, većina se zalijepi za slamku pa ne završi u nosu.

Heroin: Heroin i kokain se za filmske scene slično pripravljaju.

Koristi se i mješavina mlijeka u prahu te vitaminskog praška, a kad se konzumira kroz nos, onda se upotrebljava šećer u prahu i soda bikarbona.

Ako se ubrizgava u vene, filmaši uglavnom koriste posebne injekcije. Šprice su, naravno, lažne. Igla se kod korištenja uvlači u špricu, pa time stvara realan prikaz.

(NN)