Vijesti 09.12.2022.

Evo šta građani BiH mogu da prenesu preko granice Šengena

ČITANJE: 2 minute

I granični prelazi na području doline Neretve i bliže okoline – Gabela Polje, Nova Sela, Doljani i Klek – ulaze u Šengen.

Šta se mijenja na tim tačkama od prvog dana nove godine i šta građani koji svakodnevno prelaze granicu između Hrvatske i BiH, bilo da idu u školu, na posao ili doktoru mogu očekivati od novih pravila? Generalno gledano, kontrole putnika koji dolaze iz “trećih zemalja”, a u tu kategoriju spada i BiH, biće znatno strože i detaljnije, piše N1.

Međutim, većinu tih dnevnih migracija čine hrvatski državljani koji žive s druge strane granice, pa za njih ne bi trebalo da bude značajnijih promjena. Naime, svi hrvatski državljani koji prebivaju izvan EU se tretiraju kao državljani Unije i prema njima se primjenjuju “blaža” pravila kontrole.

Osim toga, svi prelazi za pogranični saobraćaj s BiH na području Dubrovačko-neretvanske županije (Gabela Polje – Gabela, Unka, Vukov Klanac – Radež, Imotica – Duži, Slano – Orahov Dol, kao i prelazna mjesta (Ulica Marka Marulića u Metkoviću, Imotica – Duži, Trnovica – Drijen i Osojnik – Kaluđerovići) ostaju i dalje u funkciji i na njihov status ne utiču šengenska pravila.

To je veliko olakšanje za stanovnike u pojasu udaljenom pet kilometara od granice koji za ulazak u Hrvatsku koriste pogranične propusnice.

Stroži režim ulaska u Hrvatsku primjenjivaće se na međunarodnim graničnim prelazima za državljane trećih zemalja. Za njih se uvodi automatizovani elektronski sistem pod nazivom ETIAS, koji će služiti za putovanja u zonu Šengena.

Riječ je o internetskoj aplikaciji kojom će se prijavljivati ulazak u EU za šta će državljani trećih zemalja morati platiti sedam evra. Odobrenje ETIAS-a za ulazak u Hrvatsku vrijediće im tri godine.

Što se tiče unosa različite robe i hrane iz BiH tu se ništa nije promijenilo ulaskom u šengenski režim. I dalje su na potpunoj zabrani meso i mliječni proizvodi.

Međutim, može se unijeti ograničena količina voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Tako se preko granice bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma, svježe, osoljene, očišćene, sušene ili kuvane ribe, kozica, rakova, dagnji i kamenica, dok je zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt.

I ostali mliječni proizvodi, sir, pavlaka i maslac su na strogoj zabrani. Dopušteno je legalno unijeti u Hrvatsku tek do dva kilograma mlijeka u prahu ili hrane za dojenčad isto toliko hrane za kućne ljubimce, meda ili jaja.

Oznake: Hrvatska, šengen