Magazin 20.05.2020.

EVO ŠTA KAŽU LJEKARI: Može li koronavirus da izazove Kavasakijev sindrom

ČITANJE: 2 minute

Kod bolesnika koji imaju Kavasakijev sindrom izolovani su različiti virusi, pa između ostalog i koronavirus, kaže dr Vladislav Vukomanović. Ipak, ne može se reći da koronavirus trigeruje Kavasaki sindrom. Reći tako nešto je stručno neopravdano i društveno neodgovorno, poručuje dr Vukomanović.

Svjetska zdravstvena organizacija je najavila da će da prouči moguću vezu koronavirusa i Kavasakijeve bolesti, inflamatornog sindroma koji pogađa djecu.

Gostovanje dr Vladislava Vukomanovića u Jutarnjem programu RTS-a

Testovi su pokazali da su u Srbiji dječaci stari 15 i 16 godina, kod kojih je registrovana Kavasakijeva bolest, imali koronavirus.

Profesor doktor Vladislav Vukomanović, kardiolog Instituta za majku i dete, kaže da dječaci nisu imali toksični šok simptom, kako su mediji pisali, već simptome koji se poklapaju sa Kavasakijevom bolešću.

Jedan je kod kuće na liječenju i dobro se osjeća, dok će danas ili sutra otpust dobiti i drugi pacijent.

Dovesti u vezu koronavirus i Kavasakijevu bolest je, ističe, neodgovorno.

“Dovesti u neposrednu vezu koronavirus i Kavasaki, u smisli da kovid 19 izaziva ovu bolest, je stručno neopravdano i društveno neodgovorno, tako se stiče utisak da ćemo ući u epidemiju Kavasakijeve bolesti. Zemlje u kojima je najveći broj zaraženih nije pokazala porast oboljevanja djece sa Kavasakijevom bolešću”, rekao je dr Vukomanović.

Dodaje da su kod bolesnika koji imaju Kavasaki sindrom izolovani različiti virusi, pa između ostalog i koronavirus, ali može biti da je to koincidencija.

Simptomi Kavasakijeve bolesti 

Tipičnu Kavasakijevu bolest dobijaju djeca od dvije do pet godina.

Osnovni simptomi su povišena temperatura preko 39 stepeni, otečene limfne žlijezde, crvene oči, ispucale usne i jezik, ospe po telu, otok šaka i stopala. Pacijenti mogu imati i prisustvo inkompletne Kavasakijeve bolesti.

Kada se prepozna na vrijeme, na osnovu simptoma, ova bolest se liječi efikasno, primenom imunoglobulina i aspirina. To modifikuje tok bolesti i vodi ka izlječenju i smanjuje učestalost promena na krvnim sudovima, rekao je dr Vukomanović.

Rijetki su slučajevi da se Kavasakijeva bolest ponovo javi. Kada se jednom izliječi, to je trajno izlječenje i djeca su spremna za kvalitetan život, istakao je doktor.

(RTS)