Magazin 22.04.2016.

Evo šta se vašem tijelu dešava ukoliko vježbate konstantno bez pauze

ČITANJE: 1 minuta
teretana
Šta se tačno dešava u tijelu kada naporno trenirate bez odmora? Fiziološki i psihološki efekti mogu biti toliko ozbiljni da postoji ime za to – reč je o “sindromu pretreniranosti”.

Koje su karakteristike ovog sindroma i šta se dešava kada se tijelo ne oporavi od vježbanja?

– Smanjuje se nivo glikogena. Glikogen je izvor energije tijela i nije nešto što treba eliminisati. Smanjenje glikogena može dovesti do bržeg zamaranja mišića.

– Raste nivo kortizona i kortizola (hormona stresa) koji nisu dobri za mršavljenje, pa čak mogu dovesti i do zadržavanja sala na stomaku. Oni se negativno odražavaju i na imunitet, pa osobe koje ne prave pauzu u treniranju imaju više šanse da se razbole.

– Srce se previše napreže.

– Performanse se smanjuju. Kada je u trening nije uključeno dovoljno odmora, sposobnost tijela opada jer mišići doslovno me mogu da se odmore i regenerišu.

– Gubi se mišićna.

– Dolazi do zapaljenja, oticanja i osjetljivosti mišića, odnosno fizičke iscrpljenosti koja će se negativno odraziti i na obavljanje svakodnevnih obaveza.

– Slabost mišića odražava se o i na psihu. Nedostatak odmora umanjuje motivisanost i samopouzdanje, a podstiče napetost, depresiju i razdražljivost.

(pink.rs)