Svijet 03.01.2023.

Evo šta širom Evrope možete kupiti za jedan evro

ČITANJE: 2 minute

Dok u zapadnim zemljama nećete obaviti baš neki šoping, na istoku se možete čak i najesti. Spisak donosi Jutarnji list.

Italija: espreso

Espreso je nakon vode najčešće konzumirani napitak u Italiji, koji je dugo odolijevao poskupljenjima i čija je cijena od 1 evra bila standard. Iako se ponegdje još može naći po toj cijeni, dio kafića sad ga naplaćuje 1,10 ili 1,20 evra. Prema nekim istraživanjima, čak 70 posto kafića sad naplaćuje espreso više od jednog evra. Što znači ga da u njih tridesetak posto i dalje možet kupiti za jednu kovanicu!

Francuska: baget

Stranica France hotel guide uporedila je cijene bageta u 100 pariskih pekara u Parizu. Prosječna cijena Francuzima omiljenog hljeba je 1,07 evra, pri čemu je najjeftiniji baget u gradu koštao 0,85 evra, a najskuplji dva evra.

Češka: veliko pivo

Češka se ponosi svojom pivskom tradicijom, a cijena omiljenog napitka oduvijek je izrazito niska u poređenju s drugim zapadnim zemljama. Trenutno je prosječna cijena točenog, lokalnog piva u Pragu 1,3 evra, ali u manje turističkim dijelovima Praga može se naći i za evro.

Bugarska: hot dog

U glavnom gradu Bugarske na štandovima i u pekarama širom grada možete pojesti jeftini obrok za jedan evro: hot dog, pomfrit, palačinku…

Rumunija: komad pice

U pekarama u Bukureštu parče pice bez problema ćete naći po cijeni od jednog evra, a ponegdje i nekoliko centa manje.

Turska: simit

U Istanbulu na svakom koraku možete vidjeti štandove s okruglim perecima posutim sesamom, koji se nazivaju simit, a prodaju se prazni ili namazani sirnim namazom. Ovaj ćete snack platiti oko pola evra, a na nekim lokacijama i manje. Na ulicama Istanbula svakako popijte i cijeđeni sok šipka, koji sad košta nešto više od jednog evra.

Oznake: evro, Evropa, hrana, Kupovina