Biznis 19.02.2016.

Evo šta tačno znači »i« u iPhoneu

ČITANJE: 1 minuta
iphone
Slovo i je dio Appleovih proizvoda od prvog iMaca 1998. godine, iako mnogi ne znaju što predstavlja. To je vjerovatno jedno od najvažnijih slova na svijetu, ali malo ko zna što tačno znači.

Slovo i na početku iPhonea predstavlja jednu od definirajućih značajki Appleovih proizvoda. A većinom se odnosi na internet, iako ne samo isključivo na njega. Naime, prvi put je slovo i upotrebljeno 1998. godine pri imenovanju iMaca – preteče današnjeg Maca.

Predstavljajući ovaj kompjuter, Steve Jobs je rekao da njime cilja na glavno korištenje za što potrošači tvrde da žele kompjuter, tačnije za internet. iMac je lansiran u trenutku kad je internet postajao sve popularnija pojava i ovo je bio sjajan oglašivački potez.

-Iako je ovo i dalje punokrvni Macintsoh, njega želimo približiti potrošačima kojima je primarni cilj računara – korištenje interneta. I to jednostavno i brzo- objasnio je Jobs tada, iako je napomenuo da i ne znači samo to.

Naime, tokom lansiranja iMaca je istaknuo da i znači i: individualac, instrukcije, infomacije, inspiracija… Firma je ubrzo počela koristiti i u gotovo svim proizvodima, od softvera iToolsa do hardvera, uključujući iPod, a na kraju smo dobili i iPhone, piše Independent.

Iako je u početku bilo pravnih zavrzlama, jer je isto ime za svoj proizvod koristio i Cisco, danas je poznati prefiks Appleov zaštitni znak, premda su ga s najnovijim proizvodima izbacili iz upotrebe (Apple TV i Apple Watch).

Svejedno, teško da će iko u bližoj budućnosti malo i ispred imena proizvoda povezati s bilo čim drugim osim s njihovim proizvodima.

(NN)