Magazin 13.11.2015.

Evo zašto hrana bolje izgleda na televiziji

ČITANJE: 1 minuta
hrana
Hrana koju serviraju poznati kuvari u svojim televizijskim emisijama gotovo uvijek će izgledati bolje nego ono što vi napravite u svom domu, čak i ako ste pomno pratili sva upustva.

Evo u čemu je njihova tajna:

1. Plansko dekorisanje

Tv kuvari su majstori u dekorisanju hrane. Oni znaju da će tanjir ljepše izgledati ako manje količine hrane servirate jedne na drugu i stavite na veliki bijeli tanjir. Povrh svega, svako će jelo izgledati bolje s malim ukrasima poput pažljivo stavljenog začinskog bilja, zar ne?

2. Ne kuvaju sami

Ako vam za pripremu nekog jela treba dva sata kuvanja, velike su šanse da ga tv kuvar nije sam pripremio. Iza scene nalazi se tim stručnjaka koji priprema isto jelo u različito vrijeme, kako bi sve faze nekog recepta mogle biti prikazane ispred kamere.

3. Pokazuju bolju stranu hrane

I vrhunskim kuvarima se dogodi da im zagori odrezak u tiganju, ali u tom slučaju isti okrenu na ljepšu stranu kako bi kamera snimila najprimamljiviji dio. Pregoreni dio tako niko neće vidjeti, ali ni pojesti nakon snimanja.

4. Pomažu im stilisti

Hrana izgleda bolje na televiziji jer su pri svakom koraku uključeni stručnjaci za stilizovanje hrane – od osoba koje pažljivo mjere sve namirnice za kuvanje, preko stručnjaka za kombinaciju najprimamljivijih boja do pojedinaca koji ukrašavaju sto na koji ćete položiti tanjir s gotovim jelom.

5. Profesionalna pomoć

Profesionalni kuvari znaju da hrana ispadne bolje u čistoj kuhinji. Oni zato operu svaki prljavi komad posuđa neposredno nakon što ga upotrebe. Ovo nekad nije izvodljivo u prosječnom domaćinstvu gdje kuvamo u vremenskom roku i po specifičnim željama svojih ukućana.

(Informer.rs)