Magazin 23.11.2015.

Evo zašto izgledate starije i kako to da promijenite

ČITANJE: 3 minute
bore-na-licu
Ako vam se ikada dogodilo to da ste se pogledali u ogledalo i pomislili da izgledate starije nego dan ranije, možda ne izmišljate, već vam koža stari brže nego što bi trebalo.

Međutim ne očajavajte! Postoje adekvatna prirodna rješenja za takav problem, ali važno je znati i koji su glavni krivci za starenje.

Stres

Svakodnevan život pun je neprijatnih iznenađenja, a stres u organizmu stvara nedostatak hranljivih stvari poput vitamina C i magnezijuma, odgovornih za zdravu kožu. Problem je to što hormon stresa – kortizol – ima neke iste dijelove kao kolagen koji kožu čini zdravom.

Kako za svakodnevni stres nema jedinstvenog rješenja, pokušajte održati svoju ljepotu i zdravlje dodatnim unosom vitamina C (oko 1.000 do 2.000 miligrama dnevno) i magnezijuma (oko 400 miligrama dnevno).

Podivljali hormoni

Možda imate PMS, možda ste u menopauzi ili možda jednostavno tražite spas u hrani, ali jedna je stvar sigurna – imate snažan poriv za prerađenim ugljenim hidratima i šećerom. Nažalost sve što vas kratkoročno čini zadovoljnima stvara upale širom tijela, a one su krive za pojačano lučenje enzima zaslužnih za razgradnju kolagena i elastina. Krajnja posljedica su bore na koži. Međutim kolagen i elastin nisu jedine žrtve prerađenih ugljenih hidrata i šećera. Na duže staze takva prehrana može poremetiti lučenje estrogena i testosterona.

Nakon što prestanete nekontrolisano da jedete lošu hranu pokušajte da povratite hormonalnu ravnotežu. Kad vam se javi potreba za šećerom, odvojite malo vremena za neku aktivnost koja vas ispunjava zadovoljstvom, kao što su muzika, čitanje ili nešto treće. Za tren ćete zaboraviti da ste bili gladni. Ili popijte čašu mlake vode.

Premalo sna

Ćelije se obnavljaju tokom noći, a za to nam treba miran san koji traje oko osam sati. Neispavanost sa sobom nosi glad i nezavršenu obnovu oštećenih tjelesnih ćelija.

Ako ne možete da zaspite, pokušajte da meditirate, a prije toga uzmite 400 miligrama magnezijuma.

Previše alkohola

Alkohol dehidrira organizam i troši vitamin B i magnezijum. Takođe remeti rad neurotransmitera, što stvara poteškoće sa spavanjem.

Ako želite dobro da spavate, ne pretjerujte s jelom i pićem. Ograničite se na dvije čaše alkohola, a između popijte malo vode. Prije spavanja uzmite vitamin B i magnezijum koji će ubrzati razgradnju alkohola.

Izbjegavate ulja i masnoću

Masnoće i ulje dobri su za one osobe koje imaju suvu kožu. Štaviše, možda imate suvu kožu jer ih izbjegavate.

Ćelijske membrane i same ćelije dobrim su dijelom izgrađene od zasićenih masnoća. Pokušajte u ishranu da dodate namirnice kao što su kokosovo ulje, sjemenke čia i sjemenke konoplje jer su pune masnih kiselina omega-3 i omega-6 i proteina i vlakana.

Ako ne znate kako biste uveli navedene namirnice u ishranu, umješajte tri supene kašike semenki konoplje u šoljicu mlijeka od badema pa sve pospite cimetom i na kraju dodajte kupine.

(Tportal.hr)