Biznis 11.08.2016.

Evo zašto su Rusi stopirali uvoz iz BiH: Breskve iz Gvineje podmetnute kao bh proizvod

ČITANJE: 2 minute

Još je na snazi privremena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju, a osim zvaničnih izjava da se aktivno radi na rješavanju ovog problema, javnosti nije objašnjeno koji je pravi razlog zabrane.

No, “Avaz” je došao do informacije da je razlog za zabranu izvoza iz BiH u najveću državu svijeta – 18 tona breskvi! Tačnije, u pitanju su breskve koje je neko iz BiH prodao kao naš proizvod bjeloruskoj kompaniji “Gaz venćure“, a koja ih je kasnije pokušala uvesti u Rusiju.

Ruski carinici primijetili su ovu sumnjivu pošiljku na svojoj granici te istragom utvrdili da su breskve zapravo porijeklom iz Gvineje i da su praćene lažnim fitosanitarnim certifikatom upravo iz naše države. Voće je prije nekoliko dana uništeno te je donesena zvanična odluka da se zbog ovog prekršaja našoj zemlji zabrani izvoz voća i povrća u Rusiju.

Ruska strana bila je na oprezu zbog brzog i neočekivanog rasta izvoza voća i povrća iz naše zemlje u tu zemlju. Stoga je i velika količina breskvi izazvala pažnju. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Rusiju smo izvezli voća u vrijednosti od 19.848.475 KM, dok je, primjerice, u cijeloj prošloj godini izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 23.208.826 KM. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, praktično, ostvarena cijela prošlogodišnja norma.

Ostaje nerazjašnjeno ko je izdao fitosanitarni certifikat naše države za breskve uzgojene u Gvineji te ko je uvezao u BiH breskve iz Gvineje te ih prepakovao i prodao kao bh. proizvod.

Kroz sličnu situaciju BiH je već jednom prošla, a u pitanju je afera vezana uz izvoz svježeg mesa po povoljnim uslovima u Tursku. I u ovom slučaju problem je bio reeksport mesa kroz BiH. No, zabrana izvoza u Tursku nije uslijedila.

Najveći uvoz i izvoz voća u prvih 6 mjeseci ove godine

Najveći uvoz voća u BiH do kraja juna:

18.380.428 KM – Italija
11.855.128 KM – Slovenija
8.988.134 KM – Grčka

Zemlje u koje je izvezeno najviše voća do kraja juna:

19.848.475 KM – Ruska Federacija
5.920.098 KM – Švedska
5.411.418 KM – Srbija

(Avaz)