Biznis 17.04.2016.

Evo zašto trebamo isključiti mobilni telefon u avionu

ČITANJE: 1 minuta
AVION TELEFON
Vjerovatno ste se puno puta pitali zašto je potrebno uključiti ‘Flight mode’ ili isključiti mobitel dok letite nebom. E, pa evo i odgovora na to pitanje.

Kako se ne bi odmah preplašili i počeli razmišljati da bi mogli oboriti avion neisključivanjem mobitela, smirit ćemo vas i reći da su šanse za to gotovo nikakve. Ipak, to ne znači da svoj dragi aparat, koji je nekima odavno postao produžetak ruke, ne trebate isključiti ili barem staviti na ‘Flight mode’, jer ako ostane uključen može prouzrokovati poteškoće.

Naime, signal mobitela za vrijeme leta može interferirati i ometati komunikacijske signale i na taj način prouzrokovati probleme pilotima. Ti problemi se manifestiraju na način da piloti čuju prekid signala ili snažno zujanje u slušalicama, a složićete se, one koji u svojim rukama imaju vaš i mnoge druge živote, bolje je ne ometati nepotrebnim zvukovima.

U praksi se to rijetko događa. Na otprilike 50 letova, pilotima se to dogodi jednom ili dvaput, a vjerujemo kako mnogi ne isključuju mobitel za vrijeme leta. Ipak, može doći i do većih problema, jer je dokazano kako je jednom prilikom mobitel prekinuo komunikaciju pilota i kontrolnog tornja.

Sve u svemu, ostavljanje mobitela uključenog vjerovatno neće izazvati probleme, a neke avionske kompanije uvele su i posebne privatne mreže na koje se ovisnici o mobitelima mogu spojiti, pa se čini da je na taj način “vuk sit, a ovce na broju”.

(Avaz)