Magazin 10.10.2015.

Evo zašto zaboravljate ime osobe koju ste tek upoznali

ČITANJE: 2 minute
Upoznavanje
Koliko puta vam se dogodilo da nekoga upoznate, rukujete se, on vam kaže svoje ime, a vi ga zaboravite već u idućem trenutku?

Osjećate se neugodno jer vam se ta osoba upravo predstavila.

Vjerovatno ne postoje ljudi kojima se to nije dogodilo, a naučnici su objasnili zašto možemo pamtiti razne informacije, datume, nazive, a zaboravljamo ime nekoga koga smo tek upoznali.

Naš mozak će prepoznati lice, sjetiće se situacije, razgovora, ali na imenu neznanca će zapeti. Mnogo lakše mu je da zapamti ime nekoga ili nečega što nam je blisko i važno u životu ili što ga asocira na nešto poznato. S druge strane, ime nekoga na koga smo prvi put naišli doživljava kao nevažnu informaciju.

U situacijama kao što je upoznavanje našem mozgu je teško u isto vrijeme davati i primati informacije.

Umjesto da se fokusira na informacije o čovjeku koga smo upoznali, naš mozak će se baviti mislima šta ćemo reći i kako ćemo to izgovoriti, a tad automatski neće obraćati pažnju na ono šta nam je sagovornik rekao.

Da bi to dokazali, naučnici su napravili eksperiment u kojem su dobrovoljce podijelili u dvije grupe i zatražili su da se predstave. Nakon toga su ih tražili da se sjete šta su čuli od drugih.

Učesnici istraživanja sjetili su se podataka o svim članovima svoje grupe osim onog člana koji je govorio direktno pred njima jer su bili toliko usredsređeni na ono što su htjeli da kažu da nisu obraćali pažnju na nove informacije.

Naučnici su napomenuli kako je za sve “kriva” radna memorija zadužena za kratkoročna sjećanja jer upravo ona ima veliku ulogu u pamćenju imena.

Kažu kako je ponavljanje jedan od glavnih pokretača naše radne memorije. Zbog ograničene količine skladišnog prostora u radnoj memoriji, s vremenom će naš mozak automatski brisati podatke koje smatra beznačajnima. Zato, ako se ne usredsredimo na neke informacije, one će nestati, kao što nestane ime nekoga koga smo upravo upoznali.

(B92)