Evo zašto zaboravljate ime osobe koju ste tek upoznali

Upoznavanje

Upoznavanje

Koliko puta vam se dogodilo da nekoga upoznate, rukujete se, on vam kaže svoje ime, a vi ga zaboravite već u idućem trenutku?

Osjećate se neugodno jer vam se ta osoba upravo predstavila.

Vjerovatno ne postoje ljudi kojima se to nije dogodilo, a naučnici su objasnili zašto možemo pamtiti razne informacije, datume, nazive, a zaboravljamo ime nekoga koga smo tek upoznali.

Naš mozak će prepoznati lice, sjetiće se situacije, razgovora, ali na imenu neznanca će zapeti. Mnogo lakše mu je da zapamti ime nekoga ili nečega što nam je blisko i važno u životu ili što ga asocira na nešto poznato. S druge strane, ime nekoga na koga smo prvi put naišli doživljava kao nevažnu informaciju.

U situacijama kao što je upoznavanje našem mozgu je teško u isto vrijeme davati i primati informacije.

Umjesto da se fokusira na informacije o čovjeku koga smo upoznali, naš mozak će se baviti mislima šta ćemo reći i kako ćemo to izgovoriti, a tad automatski neće obraćati pažnju na ono šta nam je sagovornik rekao.

Da bi to dokazali, naučnici su napravili eksperiment u kojem su dobrovoljce podijelili u dvije grupe i zatražili su da se predstave. Nakon toga su ih tražili da se sjete šta su čuli od drugih.

Učesnici istraživanja sjetili su se podataka o svim članovima svoje grupe osim onog člana koji je govorio direktno pred njima jer su bili toliko usredsređeni na ono što su htjeli da kažu da nisu obraćali pažnju na nove informacije.

Naučnici su napomenuli kako je za sve “kriva” radna memorija zadužena za kratkoročna sjećanja jer upravo ona ima veliku ulogu u pamćenju imena.

Kažu kako je ponavljanje jedan od glavnih pokretača naše radne memorije. Zbog ograničene količine skladišnog prostora u radnoj memoriji, s vremenom će naš mozak automatski brisati podatke koje smatra beznačajnima. Zato, ako se ne usredsredimo na neke informacije, one će nestati, kao što nestane ime nekoga koga smo upravo upoznali.

(B92)

VIŠKOVIĆ: Evropski brendovi sve više zainteresovani za otvaranje fabrika u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija

Servisne informacije za 15. decembar

Servisne informacije za subotu, 14. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo jedno krivično djelo, a javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U službi

PAROVIMA TREBA VIŠE OD 2.500 KM U najavi veća finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu. Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM. Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo