Evo zašto zaboravljate ime osobe koju ste tek upoznali

Upoznavanje

Upoznavanje

Koliko puta vam se dogodilo da nekoga upoznate, rukujete se, on vam kaže svoje ime, a vi ga zaboravite već u idućem trenutku?

Osjećate se neugodno jer vam se ta osoba upravo predstavila.

Vjerovatno ne postoje ljudi kojima se to nije dogodilo, a naučnici su objasnili zašto možemo pamtiti razne informacije, datume, nazive, a zaboravljamo ime nekoga koga smo tek upoznali.

Naš mozak će prepoznati lice, sjetiće se situacije, razgovora, ali na imenu neznanca će zapeti. Mnogo lakše mu je da zapamti ime nekoga ili nečega što nam je blisko i važno u životu ili što ga asocira na nešto poznato. S druge strane, ime nekoga na koga smo prvi put naišli doživljava kao nevažnu informaciju.

U situacijama kao što je upoznavanje našem mozgu je teško u isto vrijeme davati i primati informacije.

Umjesto da se fokusira na informacije o čovjeku koga smo upoznali, naš mozak će se baviti mislima šta ćemo reći i kako ćemo to izgovoriti, a tad automatski neće obraćati pažnju na ono šta nam je sagovornik rekao.

Da bi to dokazali, naučnici su napravili eksperiment u kojem su dobrovoljce podijelili u dvije grupe i zatražili su da se predstave. Nakon toga su ih tražili da se sjete šta su čuli od drugih.

Učesnici istraživanja sjetili su se podataka o svim članovima svoje grupe osim onog člana koji je govorio direktno pred njima jer su bili toliko usredsređeni na ono što su htjeli da kažu da nisu obraćali pažnju na nove informacije.

Naučnici su napomenuli kako je za sve “kriva” radna memorija zadužena za kratkoročna sjećanja jer upravo ona ima veliku ulogu u pamćenju imena.

Kažu kako je ponavljanje jedan od glavnih pokretača naše radne memorije. Zbog ograničene količine skladišnog prostora u radnoj memoriji, s vremenom će naš mozak automatski brisati podatke koje smatra beznačajnima. Zato, ako se ne usredsredimo na neke informacije, one će nestati, kao što nestane ime nekoga koga smo upravo upoznali.

(B92)

Srđan Kočić novi košarkaš Igokee

Srđan Kočić novi je košarkaš Igokee. Kočić, rodom iz Nove Topole je zaobilaznim putem došao do Aleksandrovca koji je udaljanen samo par kilometara. Najprije je iz ekipa Top Basket prešao u Sparse iz kojih je otišao u Podgoricu gdje je potpisao petogodišnji ugovor sa ekipom Budućnosti. Nije uspio da se nametne u prvom timu te

ČEKAJU DJEČJU GRAJU Kako izgleda dograđeni prostor najbrojnije škole u Srpskoj

Klupe, stolice i table za 16 odjeljenja su tu, glavno što još nedostaje novoizgrađenim učionicama OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici jeste dječja graja i njihovi likovni radovi. Najbrojnija škola u Srpskoj, koja će ove godine imati 71 odjeljenje, dva više nego lani, spremno čeka septembar i povratak oko 1.800 đaka na nastavu, sa još 8

Porodica, prijatelji i kolege oprostili su se od Denisa Kuljiša

Na zagrebačkom Krematoriju u 14:30 održan je posljednji ispraćaj istaknutog novinara, publicista i urednika Denisa Kuljiša. Istaknuti hrvatski novinar, pisac i publicist Denis Kuljiš umro je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti. U emotivnom govoru od njega se oprostio prijatelj iz djetinjstva i dugogodišnji suradnik Rene Bakalović

Banjalučanin i Dominikanka rekli “da” u gradu na Vrbasu

Neobično vjenčanje održano je danas u Banjaluci. Naime, u atrijumu Gradske uprave, danas su se vjenčali Banjalučanin Strahinja Buzadžija Meiri Maura Ekso de los Santos iz Dominikanske Republike. Ovo je još jedan od mnogih parova koji potvrđuju da ljubav ne poznaje granice. Podsjetimo, prije nekoliko dana BiH je obišla vijest da su se proteklog vikenda

KOVAČEVIĆ (SNSD): Hrvatsko pitanje u BiH postoji, ali mora da bude riješeno unutar Federacije

Takozvano hrvatsko pitanje je realan problem, ali on mora da bude riješen unutar Federacije BiH kao što je i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. “To je unutrašnje pitanje FBiH, odnosno pitanje za Bošnjake i Hrvate da nađu rješenje za međusobne odnose unutar tog entiteta” rekao je Kovačević. Komentarišući izjavu predsjednika