Biznis 16.11.2015.

Evro oslabio poslije napada u Parizu

ČITANJE: 2 minute
berza
Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene akcija zaronile na najniže nivoe u šest sedmica jer nakon terorističkih napada u Parizu i slabih ekonomskih pokazatelja ulagači traže utočište za kapital u sigurnijim investicijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko jedan odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,6 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1 odsto, nakon što je prošle sedmice izgubio 3 odsto, pa je zaronio na najniži nivo u šest sedmica.

Među najvećim je gubitnicima jutros japanski Nikkei indeks, nakon što je objavljeno da je treća po veličini svjetska ekonomija u proteklom tromjesečju pala za 0,8 odsto na godišnjem nivou.

Kako je to drugi kvartal zaredom kako bruto domaći proizvod (BDP) pada, Japan je ponovo zaronio u recesiju, već četvrti put od globalne finansijske krize.

Novi podaci pokazali su, takođe, da je kreditna aktivnost u Kini u oktobru pala na najniži nivo u 15 mjeseci, a usporena je i potrošnja čelika, što predstavlja jedan od ključnih pokazatelja ekonomske aktivnosti.

Ti podaci pokazuju da se i dalje nastavlja usporavanje rasta kineske ekonomije, uprkos nizu podsticajnih mjera tamošnjih vlasti.

– Nesklonost ulagača prema riziku raste, dok kurs dolara jača, a taj trend mogao bi se nastaviti, s obzirom da su posljednji ekonomski pokazatelji razočarali- kaže Mitul Kotecha, direktor u Barclays banci u Singapuru.

Loše na tržišta utiče i pad američkih terminskih indeksa, što najavljuje dalji pad cijena akcija na Wall Streetu, nakon što su već prošle sedmice Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks potonuli više od 3,5 odsto.

(Agencije)