Sport 28.03.2016.

Evroliga za košarkaše u kolicima okupiće oko 400 učesnika

ČITANJE: 2 minute
kosarka kolica
Predsjednik Košarkaškog kluba invalida “Vrbas” iz Banjaluke Marinko Umićević rekao je da su pri kraju organizacione pripreme za završnicu Evrolige za košarkaše u kolicima “Čelendž kup Banjaluka 2016”, koja će od 21. do 24. aprila okupiti oko 400 učesnika.

Umićević je rekao da organizacija zahtijeva velike pripreme jer objekti u Banjaluci velikim dijelom nisu prilagođeni osobama u kolicima.

“Organizacija zahtjeva velike finansije jer su tačno određena pravila odvijanja turnira koji će se održavati u sportskim dvoranama `Borik` i `Kampus`”, rekao je Umićević.

On je naveo da je podršku ovom turniru dao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je obećao finansijsku pomoć, te gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

“Pozivam i druge pojedince, te firme i preduzeća da pomognu u organizaciji ovog značajnog sportskog događaja kako bismo Banjaluku predstavili u pravom svjetlu”, poručio je Umićević.

On je istakao da su osobe sa invaliditetom ozbiljni sportisti koji u toku utakmice daju i po 80 koševa, te da im treba dati priliku da široj javnosti pokažu šta znaju.

Generalni menadžer organizacionog odbora Evrolige za košarkaše u kolicima Igor Ignjatović rekao je da će na turniru učestvovati osam ekipa iz Španije, Turske, Švajcarske, Izraela, te delegati iz Holandije i Belgije. Ignjatović je naveo da organizacija turnira zahtijeva mnogo truda jer, osim obezbjeđenja smještajnih kapaciteta, treba sve uskladiti sa evropskim zakonskim okvirima.

“To nam stvara velike probleme jer BiH nije potpisnik međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom”, rekao je Ignjatović.

On očekuje i značajnu podršku Košarkaškog saveza Republike Srpske.

“Pozivam sve navijače i sugrađane da budemo društveno odgovorni, te da svako na svoj način pomogne organizaciji ovog turnira da bi gosti nakon provedenog vremena u Banjaluci otišli kući zadovoljni”, rekao je Ignjatović.

Igrač ovog kluba Biljana Nedić istakla je značaj sportskih aktivnosti za sve osobe sa invaliditetom jer je to i vrsta rehabilitacije i socijalizacije.

“U ekipi vlada dobro i pozitivno raspoloženje. Sigurna sam da ćemo sve od sebe dati da ostvarimo što bolje rezultate”, poručila je Nedićeva.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik