Vijesti 22.03.2016.

Evropa šokirana događajima u Briselu

ČITANJE: 3 minute
brisel
Brojni evropski zvaničnici izrazili su na Tviteru zabrinutost zbog napada u Briselu, istovremeno pružajući podršku solidarnosti i nudeći pomoć.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsjedniku Kraljevine Vlade Belgije Šarlu Mišelu povodom nastradalih u jutrošnjim ekpsplozijama u Briselu i naveo da je svijet šokiran terorističkim napadima.

-Duboko nas je potresla vijest o nastradalima i povrijeđenima u eksploziji bombe na Aerodromu Zaventem i na stanici metroa u Briselu. Svijet je šokiran terorističkim napadima, koji ugrožavaju sve civilizacijske vrijednosti za koje se snažno zalažemo.

Stoga još jednom želim da naglasim značaj zajedničkih napora koje moramo da uložimo u odlučnoj borbi protiv terorizma- naveo je Vučić u telegramu.

Premijer je u ime Vlade Srbije i lično ime uputio je izraze najdubljeg saučešća, navodi se u telegramu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučno je osudio varvarske zločine u Briselu i uvjerio Belgijance u solidarnost sa njima u ovim teškim trenucima, izjavio je njegov pres-sekretar Dmitrij Peskov.

-Predsjednik Rusije je već uputio izraze saučešća belgijskom kralju Filipu zbog pogibije civila u seriji eksplozija u Briselu.

Predsjednik je odlučno osudio ove varvarske zločine i izrazio saučešće belgijskom narodu i apsolutnu solidarnost Rusa sa Belgijancima u ovim teškim trenucima- rekao je Peskov.

-Šokiran sam i zabrinut događajima u Briselu, učinićemo sve da pomognemo- tvitovao je britanski premijer Dejvid Kameron. Osim toga, Kameron je istakao da će zbog događaja u Briselu kasnije tokom dana voditi sastanak Komiteta za vanredne slučajeve britanske vlade.

Austrijski kancelar Verner Fajman i vicekancelar Rajnhld Miterlener osudili su terorističke napade u Briselu, ocijenivši da su oni “kukavički i varvarski čin”. Napad na civilno stanovništvo u centru Evrope su za svaku osudu, istakla je Vlada prenijevši da je Austrija spremna da se u potpunosti solidariše i pruži podršku Belgiji.

Evropa, kako se ističe u saopštenju, mora jedinstveno da se bori protiv terorizma i za očuvanje demokratskih vrijednosti.

Predsjednica Litvanija Dalia Grajbauskaite istakla je “užasan čin terorizma u Briselu”, izrazivši solidarnost sa onima koji su ugroženi. Takođe, litvanski premijer Algirdas Butkevičius ističe “užasne vijesti iz Brisela”.

-Ukoliko su udari zaista čin terorizma, snažno ih osuđujemo jer nijedan politički cilj ne može biti ispunjen nasiljem- navodi on. Ministar inostranih poslova Letonije Edgar Rinkevič istakao je da Letonija stoji zajedno sa Briselom i Belgijom u solidanošću protiv terorizma.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc piše da je “šokirana eksplozijama” i apeluje na građane “da ostanu bezbjedni”. Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači tvitovao je “šokantne vijesti dolaze iz Brisela danas”, te izrazio saučešće porodicama svih žrtava. Predsjednik Gruzije Giorgi Margvelašvili je istakao da je duboko šokiran terorističkim napadom na aerodromu u Briselu, te u ime naroda Gruzije izrazio solidarnost.

(Agencije)