Svijet 21.12.2020.

Evropska agencija odobrila Pfizerovu vakcinu

ČITANJE: 2 minute

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Pfizerovu vakcinu protiv covida-19.

Radi o uslovnom odobrenju, što znači da je vakcina odobrena za osobe starije od 16 godina u svih 27 zemalja članica EU.

EMA će, očekuje se, obavezati Pfizer na daljnja istraživanja vakcine i praćenje situacije s cijepljenjem na području Europske unije.

Upravo se održava press konferencija Europske agencije za lijekove, na kojoj bi informacija o odobrenju cjepiva trebala biti potvrđena, a očekuje se i više informacija o samim uvjetima pod kojima je cjepivo odobreno.

“Ovo je istorijski uspjeh nauke. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti”, rečeno je na press konferenciji.

Osiguravanje sigurnosti vakcine bio je naš prvi prioritet. Ovu vakcinu primiće milioni ljudi širom Evropske unije i upravo zato je sigurnost vakcine toliko važna. Mi EMA-i vođeni smo snagom naučnih dokaza i ničim drugim. Kliničko ispitivanje provedeno je na više od 40 hiljada ljudi. No, istraživanja ne staju tu, tražićemo i dodatne podatke i istraživanja.”, rečeno je na press konferenciji EMA-e.

Nema dokaza da vakcina neće djelovati protiv novih sojeva korone

“Dugujemo građanima transparentnost tako da se mogu odlučiti na primanje vakcine na temelju konkretnih podataka”, rečeno je.

“Ovo još uvijek nije trenutak preokreta u pandemiji, trebaće vremena da se većina građana EU zaštiti od zaraze koronavirusom. Sad znamo puno više o virusu nego prije 9 mjeseci, čak i prije tri mjeseca, ali zasad nema dokaza da vakcina neće djelovati protiv novih sojeva koronavirusa. No, i dalje treba prati ruke i nositi maske, vakcina nije ‘srebrni metak’ koji će odjednom riješiti problem pandemije”, rečeno je.

Čeka se još konačna odluka Evropske komisije

Poljski RMF FM objavio je kako će konačnu odluku o korištenju Pfizerove vakcine na području Evropske unije donijeti Evropska komisija. Ta odluka očekuje se večeras ili najkasnije sutra ujutro. Očekuje se da će Evropska komisija donijeti odluku u skladu s preporukama EMA-e.

(index.hr)

Oznake: vakcina