Svijet 07.04.2021.

EVROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE: Od AstraZenece mogući krvni ugrušci, ali vrlo rijetko

ČITANJE: 1 minuta

Komitet za bezbjednost (PRAC) Evropske agencije za lijekove (EMA) zaključio je danas da neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita treba da budu navedeni kao vrlo rijetki, ali mogući neželjeni efekti vakcine protiv kovida koju pravi kompanija “Astra Zeneka”.

Donoseći svoj zaključak, komisija je uzela u obzir sve trenutno dostupne dokaze, uključujući savjete ad hoc ekspertske grupe, piše Blic.

EMA podsjeća zdravstvene radnike i ljude koji primaju vakcinu da treba da budu svjesni mogućnosti vrlo rijetkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka u kombinaciji sa niskim nivoom krvnih pločica u roku od 2 nedjelje od vakcinacije.

Do sada se većina prijavljenih slučajeva dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od 2 nedjelje od vakcinacije. Na osnovu trenutno dostupnih dokaza, specifični faktori rizika nisu potvrđeni.

Iz EMA ističu da je opasnost od kovida mnogo veća od rizika od javljanja krvnih ugušaka.

Covid-19 je povezan sa rizikom od hospitalizacije i smrti. Prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je vrlo rijetka, a ukupne koristi vakcine u sprečavanju Covid-19 premašuju rizike od neželjenih efekata.

(SB)

Oznake: AstraZeneca