Biznis 13.06.2024.

Evropska komisija odobrila da najmoćniji hrvatski preduzetnik Pavao Vujnovac preuzme Fortenovu

ČITANJE: 2 minute

Krajem prošle godine iz krovne kompanije Fortenove objavljeno je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass, pod kontrolom Pavla Vujnovca, koji će rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj neće biti sankcioniranih suvlasnika.

Evropska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, da Pavao Vujnovac iz Hrvatske stekne isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B.V. iz Holandije.

Transakcija se prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i snabdevanje robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i u više država na Balkanu koje nisu članice EU-a, saopšteno je iz Evropske komisije.

Ograničeni učinak na konkurenciju

Komisija je zaključila kako je učinak transakcije na konkurenciju na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija, navodi se u saopštenju.

Pavao Vujnovac se nakon odluke Evropske komisije oglasio kratkom izjavom za agenciju Hina putem PR službe. “Pozdravljamo odluku Evropske komisije i činjenicu da su na tom nivou potvrđeni svi naši argumenti. Ovo je izuzetno važan korak u procesu koji će značajno doprineti njegovom što skorijem završetku”, odgovoreno je Hini.

Podsetimo, krajem novembra prošle godine iz krovne kompanije Fortenove objavljeno je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass, pod kontrolom Pavla Vujnovca, koji će rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj neće biti sankcioniranih suvlasnika.

Početkom ove godine, Vujnovac je u intervjuu za Blumberg izjavio da je javna ponuda akcija “jedino ozbiljno rešenje” za Fortenovu te je ujedno najavio da će pripreme za izlazak na berzu krenuti čim se osigura novac za refinansiranje zajma od 1,2 milijarde evra, piše Forbes Hrvatska.

Preuzimanjem Fortenove, bivšeg Agrokora, hrvatski biznismen Pavao Vujnovac postao je najmoćniji tamošnji preduzetnik, snažno prisutan u biznisima energetike, logistike, poljoprivrede i trgovine, navode mediji u regionu.

Oznake: Pavao Vujnovac