Svijet 20.03.2023.

EVROPSKA KOMISIJA: Već se osjećaju prvi znakovi suše u EU

ČITANJE: 1 minuta

Prvi znakovi suše već su zahvatili Francusku, Španjolsku i sjevernu Italiju izazivajući zabrinutost zbog snabdijevanja vodom, objavila je u Evropska komisija.

“Zbog iznimno suhe i tople zime većina južne i zapadne Europe pogođena je anomalijama kada je riječ o vlažnosti tla i volumenu vode u rijekama”, priopćila je Komisija.

Vodeni ekvivalent snijega u Alpama daleko je ispod povijesnog prosjeka i uzrokovat će ozbiljno smanjenje količine vode od topljenja snijega koja se slijeva u rijeke, prema Komisiji.

EK: Evropu očekuje toplije proljeće od prosjeka, kiša neizvjesna

Stručnjaci su zabrinuti jer to dovodi u pitanje opskrbu vodom za poljoprivredu, proizvodnju energije i ljude, prema izvješću. Europu očekuje toplije proljeće od prosjeka, a prognoze za kišu su neizvjesne, navodi se.

Komisija u izvješću savjetuje da se pozorno prati razine vode i pripreme planovi za očuvanje vode jer postoji visok rizik da će sezona biti kritična kad je riječ o vodnim resursima.

Upozorenje na sušu objavljeno je nakon što je Europa doživjela drugu najtopliju zimu od početka mjerenja 1979., prema podacima Copernicusa, europskog programa za praćenje klime.

Prošlo ljeto, koje je ponovno bilo među najtoplijima dosad, toplinski valovi, malo kiše i suho tlo izazvali su suše koje su povećale rizik od šumskih požara, prenosi index.hr.

Oznake: EU