Magazin 06.04.2018.

EVROPSKA PRESTONICA KULTURE Uključite se i prijavite svoje ideje

ČITANJE: 1 minuta

Na sinoć održanom info-danu „Šta je dobar projekat za Evropsku prestonicu kulture“ pozvani su svi građani, kao privatna i fizička lica, koji žele da ostvare svoj kreativni potencijal, da se prijave na konkurs za za projektne ideje.

Šef tima Marko Bilbija, rekao je da će 23. aprila biti raspisan konkurs, a projekti će ući u zvaničnu aplikacionu knjigu, kao dio poglavlja „Umjetnički koncept“, sa kojom će se Banjaluka prijaviti na program „Evropska prestonica kulture“ za 2024. godinu.

Bilbija je napomenuo da se pod projektnim idejama podrazumijeva raspisivanje ideje za projekat u nekoliko pasusa,  do 500 riječi.

– Maksimalna veličina je jedna stranica. U suštini, potrebno je odgovoriti na ključna pitanja, kao što su šta je cilj i koja je ciljna publika projekta, te kako planirate izvesti vaš projekat, njegovo trajanje, okvirni budžet i koji su planirani partneri – rekao je Bilbija okupljnim građanima.

Prema njegovim riječima, na konkurs se mogu prijaviti svi građani Banjaluke, kao privatna i fizička lica, te institucije, javne ustanove, organizacije, stručnjaci…

Saradnja sa Novim Sadom

Direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“ Nemanja Milenković, rekao je da program „Evropska prestonica kulture“ u svojoj tradiciji dugoj oko 30 godina ima svoja pravila koja su se vremenom mijenjala.

– Ovo je dobar motivacioni projekat, koji kroz razvoj kulture uspijeva da pozitivno transformiše grad i u ekonomskom, ali i socijalnom smislu –  rekao je Milenković

Milenković je istakao značaj saradnje Banjaluke i Novog Sada u razmjeni iskustava i ideja, jer je Novi Sad grad koji je prvi aplicirao za prestonicu kulture, a nije bio u EU, nego je predstavljao državu koja želi da bude članica.

(Srpskainfo)