Region 28.09.2022.

Evropski parlament će zatražiti prekid pregovora EU sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Evropski parlament (EP) zatražiće od Evropske unije (EU) da prekine pristupne pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji.

Ovo je navedeno u nacrtu nove strategije EU u procesu proširenja u koji je imao uvid Radio Slobodna Europa (RSE).

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije”, navodi se u nacrtu izvješća.

Zastupnici EP-a o ovom će dokumentu raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta bit će u obliku Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u novembru.
Rezolucije EP nisu pravno obvezujuće za države članice ili druge evropske institucije.

Evropski socijaldemokrati, druga najveća grupacija u EP-u, već su najavili kako smatraju da EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne pridržava sankcija EU-a protiv Rusije i najavili da će se uključiti u nadolazeće proširenje EP-a.

RSE podsjeća da od početka rata u Ukrajini Evropska unija redovito traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU.

Zemlje kandidati za članstvo u EU trebale bi postupno usklađivati ​​svoju vanjsku politiku s politikom Europske unije, uključujući sankcije, smatraju u Briselu.

Srbija je jedina zemlja u regiji koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana sve svoje politike uskladile s onima u EU.

Prema Evropskoj komisiji – instituciji koja ocjenjuje spremnost zemlje u integraciji, Srbija je spremna otvoriti klaster tri, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivan rast. Ovaj bi klaster, načelno, trebao biti otvoren u decembru ove godine.

Međutim, sada diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije s Rusijom, prenosi Klix.