Region 06.07.2022.

Evropski parlament izglasao Rezoluciju o Srbiji

ČITANJE: 2 minute

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Bjelorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Izvještaj izvjestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano.

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta “budućem članstvu Srbije u EU“, ali i podsjeća da kredibilna perspektiva proširenja zahtijeva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrijednostima.

Evropski parlament je u ovogodišnjem izvještaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebalo da određuje ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Izvjestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, povodom usvajanja Rezloucije o Srbiji naglašava da je pristupanje EU “strateška odluka Srbije“, a da EP očekuje da je “strateški tretira i politčko rukovostvo zemlje“.

– Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu – poručio je Bilčik.

U tekstu rezolucije amandamnima je uključeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa “zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Na nacrt izvještaja o Srbiji koji je podeno izvjestilac Vladimir Bilčik podneseno je 439 amandamna, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izvještaja.

Usvojen na plenarom zasjedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smjernice za zemlju u procesu evrointegracija.

(E.M)