Region 13.10.2022.

Evropski parlament izglasao: Srbija da uvede sankcije Rusiji ako hoće da nastavi pregovore sa EU

ČITANJE: 1 minuta

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova izvještaj u kom se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji.

U izvještaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, prenosi N1.

“Pristupne pregovore Srbijom bi trebalo unaprijediti samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vazima za EU”, navodi se u izvještaju koji je danas usvojen.

Evroposlanici su pozvali Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i politikom prema Rusiji, te da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrijednosti i prioritete EU.

Oni su pozvali i da se prispitaju svi fondovi EU za Srbiju, posebno svi projekti koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se, prema njihovoj ocjeni, osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima.

Pomenuti izvještaj bi trebao u novembru da ide na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, a ukoliko se izglasa onda postaje i zvanična rezolucija. Rezolucije Evropskog paralmenta su savjetodavne za druge institucije EU, poput Evropske komisije i Evropskog savjeta.

(E.M.)