Politika 11.12.2015.

Evropski parlament priprema rezoluciju protiv Dejtona

ČITANJE: 1 minuta
Dejton
U Evropskom parlamentu se, pred obilježavanje 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma priprema više rezolucija, u kojima se uglavnom nastoji da se sadržaj “Dejtona” ublaži u korist unitarne BiH i da se smanje nadležnosti Republike Srpske, a najaktivniji u toj akciji su Hrvati, pišu “Večernje novosti”.

Svaka od osam poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu, kako se navodi, piše svoju verziju rezolucije, dotjeruje posljednje detalje u paragrafima, da bi se sa konačnim verzijama u utorak ili srijedu na Spoljnopolitičkom odboru usaglasile u jednom, zajedničkom dokumentu.

Taj zajednički dokument će kao jedinstvena rezolucija biti ponuđen poslanicima na definitivno usvajanje.

Srpsku stranu zastupa samo “Evropa nacija i sloboda”, koja priprema rezoluciju u kojoj traži punu primjenu Dejtonskog sporazuma, onakvog kakav je donio mir u BiH. Prilikom izrade ove rezolucije naročito su aktivna bila dvojica Austrijanaca – Georg Majer i Harald Vilimski iz Slobodarske partije Austrije.

-Ostale zemlje se u ovom trenutku uglavnom bave pitanjem terorizma, tako da im je Dejton daleko od prioriteta. Hrvati, međutim, zbog svojih interesa u regionu užurbano rade na tekstovima u kojima po različitim poslaničkim grupama daju svoj akcenat-  otkriva izvor ovog lista i napominje da je u tom smislu veliki zagovornik hrvatski poslanik Andrej Plenković.

(Agencije)