Politika 14.04.2016.

Evropski parlament usvojio rezoluciju o BiH

ČITANJE: 1 minuta
han
Usvojena je rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu. Hrvatski europarlamentarci na plenarnom zasijedanju u Strazburu tokom rasprave su zatražili da se bez odlaganja procesuira zahtjev BiH za članstvo u EU.

Podnosioci izvještaja naveli su da približavanje BiH EU garantuje koheziju i funkcionalnost zemlje, te osigurava stabilnost.

Naglašena je potreba da se u dogledno vrijeme u BiH pristupi ustavnoj reformi koja će garantovati ravnopravnost konstitutivnih naroda.

U izvještaju su se založili za uspostavu djelotvornog koordinacionog mehanizma u kojem će učestvovati svi nivoi vlasti.

“Očekujemo konačan odgovor učinkovitog mehanizma koordinacije. Druga dva ključna preduslova za napredak, cjelovita implementacija reformske agende i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tek se trebaju dogoditi.

Treba spomenuti nažalost neriješena pitanja koja odgađaju konačnu objavu datuma davno održanog popisa stanovništva. Tu je nedostatak jednog broja strategija na državnom nivou što onemogućava BiH da počne koristiti ozbiljna sredstva za izgradnju energetske i transportne infrastrukture”, rekao je Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu.

(N1)