Vijesti 04.02.2016.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Kosovu

ČITANJE: 1 minuta
evropski parlament
Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o Kosovu u kojoj se izražava zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosmetu i poziva na donošenje statuta zajednice srpskih opština.

Rezolucija, koju je pripremila izvjestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, usvojena je sa 403 glasa “za”, 130 “protiv” i 104 “uzdržanih”.

Rezolucija se osvrće na odluku kosovskog Ustavnog suda o primjeni dogovora o zajednici srpskih opština i poziva da budu doneseni odgovarajući zakoni i statuti u skladu sa odlukom tog suda.

Pozdravljen je napredak koji je tokom prošle godine ostvaren u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji se pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i nastave sa punom i pravovremenom primjenom već dogovorenog, prenose beogradski mediji.

Ističe se da su područja koja izazivaju veliku zabrinutost visok nivo korupcije i organizovanog kriminala na Kosmetu, kao i reforme tržišta rada.

Zabrinost je izražena i zbog velikog broja osoba koje se vode kao nestale još iz ratnog perioda /1999. godine/ i nedovoljnog napretka u tom pogledu.

Navodi se da su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantuju prava.

Pozdravljeno je usvajanje zakona o radnoj ravnopravnosti, ali se izražava zabrinutost zbog izuzetno ograničenog napretka na polju slobode izražavanja i medija.

Oštro se osuđuje nasilno opstruisanje rada kosovske skupštine, a svi politički akteri pozivaju se da nastave politički dijalog da bi se obezbijedio efikasniji rad.

(Agencije)