Vijesti 14.11.2015.

Evropski zvaničnici šokirani napadima u Parizu

ČITANJE: 1 minuta
Pariz napadi
Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i ostali evropski zvaničnici izrazili su “duboku šokiranost” napadima u Parizu u kojima je poginulo najmanje 120, a ranjeno 200 ljudi.

-Duboko sam šokiran događajima u Parizu. U potpunosti smo solidarni sa narodom Francuske- naglasio je Junker.

U poruci poslatoj francuskom predsjedniku Fransoa Olandu, Junker je istakao da je “revolitan što vidi da je ta zemlja pogođena najodvratnijim oblikom terorizma”.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da će obezbijediti da se sa samita grupe G20, koji se danas i sutra održava u Turskoj, da odgovor na terorističku prijetnju.

Tusk je Olandu poručio da Francuska nije sama u svojoj borbi protiv terorizma, te da napadi nisu usmjereni samo na tu zemlju već na cijelu Evropu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini naglasila je da “sa bolom i užasavanjem prati događaje u Parizu”.

U oružanim i bombaškim napadima, izvršenim sinoć na više lokacija širom Pariza poginulo je najmanje 120 ljudi, dok je 200 ranjeno, a Oland je proglasio vanrednu situaciju u cijeloj zemlji.

Državni tužilac iz Pariza Fransoa Molin naveo je da je poginulo najmanje 120 osoba. Iz njegove kancelarije saopšteno je da je poginulo najmanje osam napadača, od kojih je sedam aktiviralo pojaseve sa eksplozivom na više lokacija, a jednog je likvidirala policija.

Ovo je prvi put od okončanja Drugog svjetskog rata da je u Francuskoj proglašena vanredna situacija. Objavljeno je i zatvaranje granica Francuske da bi bilo spriječeni bjekstvo počinilaca napada i njihovih saučesnika.

U Parizu su jutros zatvoreni metroi, škole, fakulteti i zgrade državnih institucija. Međutim, očekuje se da će neke željezničke i vazdušne linije raditi po uobičajenom rasporedu.

(Agencije)