Svijet 22.10.2022.

Evropu zapljuskuje “talas”kokaina

ČITANJE: 1 minuta

Evropu zapljuskuje “talas kokaina” što dovodi do porasta nasilja, saopštila je evropska policijska agencija Evropol, objavio je “Јuronjuz”.

Agencija priznaje da je problem gori nego što se u početku mislilo jer su mreže organizovanog kriminala bolje povezane i nasilje je rašireno. Ministri pravde iz šest evropskih zapadnih zemalja sastali su se u Amsterdamu i obećali da će pojačati mjere bezbjednosti na tačkama ulaska kao što su luke zbog dramatičnog porasta trgovine drogom.

“Posljednje četiri godina vidjeli smo rekordno velike pljenidbe u zapadnoj Evropi. Najmanje 240 tona kokaina zaplijenjeno je u Evropi 2021. godine, a moguće je i više”, rekao je Јan Op Gen Ort, šef komunikacija Evropola. Zvaničnici bezbjednosti saglasili su se da ojačaju veze sa partnerima u Latinskoj Americi kao što su Peru i Kolumbija, gdje su UN utvrdile povećanje plantaža koke za najmanje 43 odsto od 2020. godine, prenose Nezavisne.

Kolumbija je najveći proizvođač kokaina na svijetu, a veći dio tog proizvoda završi u SAD i Evropi. U izvještaju EU u maju povećani nivoi trgovine drogom krive se za rastuće nasilje širom kontinenta. U Holandiji je ubijeno više ljudi, istaknutih pojedinaca, u vezi sa bandama i kokainom, posebno u Amsterdamu. Među ubijenima je i novinar Peter de Vris, koji je ubijen na ulici u Amsterdamu u julu prošle godine.

Tužilaštvo je saopštilo da je ubistvo novinara povezano sa njegovom ulogom u suđenju holandskom narko bosu.

(Z.M)

Oznake: Evropa, kokain