Politika 26.10.2015.

Evroskeptici se vraćaju na vlast u Poljskoj

ČITANJE: 2 minute
poljska izbori
Na izborima za Sejm i Senat Parlamenta Poljaci su glasali za promjene i nakon osam godina iz opozicionih klupa vraćaju na vlast evroskeptične konzervativce.

Njih predvodi bivši premijer Jaroslav Kačinjski, čija opcija je trijumfovala sa ubjedljivih 39,1 odsto osvojenih glasova, kako pokazuje prva izlazna anketa centra Ipsos za poljske televizije TVP, TVN24 i Polsat.

U Sejmu od 460 poslanika bi stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog mogla da računa na 242 glasa i sastavi vladu sama, dok je liberalna Građanska platforma dosadašnje premijerke Eve Kopač osvojila 23,4 odsto glasova, odnosno 133 poslanika.

Velikih uspjeh zabilježio je i roker Pavel Kukiz i njegov pokret Kukiz 15 bez programa samo sa ciljem da ruši vlast velikih partija i preda je građanima, kome izlazna anketa pripisuje devet odsto glasova.

U parlament bi još ušli i stranka Savremena sa 7,1 odsto glasova i dosadašnji partner u vladi Poljska narodna stranka sa 5,2 odsto glasova a neočekivano je ispod cenzusa za koalicije od osam odsto glasova ostala poljska Ujedinjena ljevica koja je osvojila 6,6 odsto glasova i prvi put od pada komunista 1989. godine neće biti postkomunističkih poslanika u donjem domu parlamenta.

Na izbore je izašlo 51,6 odsto od 30,5 miliona registrovanih birača, što je nešto više nego na prethodnim izborima 2011. godine.

Pobjedu konzervativcima i vjerovatnu premijersku funkciju za umjerenu potpredsjednicu Prava i Pravde, Beatu Šidlo donijeli su buntovni mladi i tradicionalna Poljska siromašnih seoskih regiona koji su uvjereni da su od prosperiteta i privrednog rasta od ukupno 40 odsto za posljednju deceniju koristi imali pre svega bogati i elite u velikim poljskim gradovima.

Birače je u naručje konzervativaca koji sebe predstavljaju kao jedinog čuvara vrijednosti, nacionalnih interesa i bezbjednosti Poljaka, natjerao i strah od izbjeglica, prisutan u cijeloj “novoj” postkomunističkoj Evropi.

(B92)