Svijet 13.01.2023.

Exxon prije više od 40 godina imao informacije o klimatskim promjenama pa sakrio podatke od javnosti

ČITANJE: 4 minute

Naftni div Exxon privatno je “ispravno i vješto predvidio globalno zatopljenje” da bi zatim proveo decenije javno klevetajući takve tvrdnje kako bi zaštitio svoju osnovnu djelatnost, pokazalo je novo istraživanje.

Mnoštvo internih dokumenata i istraživačkih radova prethodno je utvrdilo da je Exxon znao za opasnosti globalnog zagrijavanja barem od 1970-ih, dok su druga tijela naftne industrije znala za rizik i ranije, otprilike od 1950-ih.

Snažno su se i uspješno mobilizirali protiv nauke kako bi spriječili svaku akciju smanjenja upotrebe fosilnih goriva.

Nova je studija, međutim, razjasnila da su Exxonovi naučnici bili nevjerovatno tačni u svojim projekcijama od 1970-ih naovamo, predviđajući uzlaznu krivulju globalnih temperatura i emisija ugljičnog dioksida koja je blizu onoga što se stvarno dogodilo dok se svijet zagrijavao brzinom koja nije viđena milionima godina.

Exxonovi naučnici predvidjeli su da će globalno zagrijavanje biti oko 0,2 stepeni po deceniji zbog emisija plinova koji zagrijavaju planet od izgaranja nafte, uglja i drugih fosilnih goriva.

Nova analiza, objavljena u Scienceu, otkriva da je Exxonova nauka bila vrlo vješta i da su “projekcije takođe bile dosljedne, i barem jednako vješte kao one nezavisnih akademskih i vladinih modela”.

Geoffrey Supran, čije je prethodno istraživanje historijskih industrijskih dokumenata pomoglo rasvijetliti ono što su Exxon i druge naftne kompanije znale, rekao je da je “oduzima dah” vidjeti kako se Exxonove projekcije tako podudaraju s onim što se kasnije dogodilo.

“Ovo doista sažima ono što je Exxon znao, godinama prije nego što su se mnogi od nas rodili”, rekao je Supran, koji je vodio analizu koju su proveli istraživači sa Univerziteta Harvard i Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime. “Sada imamo dimni pištolj koji pokazuje da su tačno predvidjeli zatopljenje godinama prije nego što su počeli napadati nauku. Ovi grafikoni potvrđuju suučesništvo onoga što je Exxon znao i kako su prevarili.”

Istraživanje je analiziralo više od 100 internih dokumenata i recenziranih naučnih publikacija koje su proizveli Exxonovi naučnici i menadžeri ili su ih Exxonovi naučnici koautorili u naučnim publikacijama između 1977. i 2014. godine.

Analiza je pokazala da je Exxon ispravno odbacio ideju da svijet ide prema neizbježnom ledenom dobu, što je bila mogućnost o kojoj se raspravljalo 1970-ih, umjesto toga predviđajući da se planet suočava sa “super-interglacijalom’ izazvanim ugljičnim dioksidom”. Naučnici kompanije takođe su otkrili da je na globalno zagrijavanje uticao čovjek i da će biti otkriveno oko 2000. godine, te su predvidjeli “proračun ugljika” za zadržavanje zagrijavanja ispod dva stepena u odnosu na predindustrijska vremena.

Naoružan tim saznanjima, Exxon je krenuo u dugotrajnu kampanju umanjivanja ili diskreditacije onoga što su potvrdili njegovi vlastiti naučnici. Još 2013. godine, Rex Tillerson, tadašnji izvršni direktor naftne kompanije, rekao je da klimatski modeli “nisu kompetentni” i da “postoje nesigurnosti” u pogledu utjecaja izgaranja fosilnih goriva.

“Ono što su oni učinili bilo je da su šutjeli dok su radili ovaj posao i tek kada je postalo strateški neophodno upravljati egzistencijalnom prijetnjom njihovom poslovanju, ustali su i progovorili protiv nauke”, rekao je Supran.

“Mogli su podržati svoju nauku radije nego je poreći. Bilo bi mnogo teže to poreći da je kralj velike nafte zapravo podržavao nauku, a ne napadao je.”

Klimatolozi kažu da je nova studija istaknula važno poglavlje u borbi za rješavanje klimatske krize. “Vrlo je nesretno što kompanija ne samo da nije pazila na implicirane rizike iz ove informacije, nego je radije odlučila podržati ne-naučne ideje umjesto da odgodi akciju, vjerojatno u pokušaju da zaradi više novca”, rekla je Natalie Mahowald, klimatska naučnica na Univerzitetu Cornell.

Mahowald je rekao da su odgode u akciji uz pomoć Exxona imale “duboke implikacije” jer su ranija ulaganja u vjetar i sunce mogla izbjeći sadašnje i buduće klimatske katastrofe. “Ako uključimo utjecaje onečišćenja zraka i klimatskih promjena, njihove radnje vjerojatno su negativno utjecale na hiljade do miliona ljudi”, dodala je.

Drew Shindell, klimatolog sa Univerzitetu Duke, rekao je da je nova studija “detaljna, robusna analiza” i da su Exxonovi pogrešni javni komentari o klimatskoj krizi “posebno drski” s obzirom na sudjelovanje njihovih naučnika u radu s vanjskim istraživačima u procjeni globalnog zatopljenja. Shindell je međutim rekao da je teško zaključiti da su Exxonovi naučnici u tome bili išta bolji od vanjskih naučnika.

Novi rad pružio je “daljnje pojačanje” Exxonovih dezinformacija, rekao je Robert Brulle, stručnjak za ekološku politiku na Univerzietu Brown koji je istraživao klimatske dezinformacije koje širi industrija fosilnih goriva.

“Siguran sam da će tekući napori da se Exxon pozove na odgovornost uzeti u obzir ovu studiju”, rekao je Brulle, misleći na razne tužbe čiji je cilj natjerati naftne kompanije da plate klimatske štete, prenosi Guardian.

E.M.