Vijesti 02.04.2016.

Facebook grupa “Mame Banjaluke”: Uvijek tu jedna za drugu

ČITANJE: 3 minute
facebook
Facebook grupa “Mame Banjaluke” je sve popularnija i u njoj brojne mame razmjenjuju svoja iskustva i probleme, traže savjete jedne od drugih, ali i organizuju razne humanitarne akcije.

Idejni tvorac ove grupe je Banjalučanka Ivana Kaser-Vukelić, koja kaže da je ovo virtuelno okupljanje postalo svakodnevica mnogim mamama, tačnije njih je trenutno oko 1.500.

Na svako pitanje tu je neka mama online i sve odgovore možete dobiti u relativno kratkom roku. “Mame Banjaluke” čine žene sa djecom raznih uzrasta, trudnice, kao i one koje će to tek postati.

“Na početku je zamišljena kao grupa za razmjenu informacija značajnih za mame i djecu, ali je njena svrha, spontano, prevazišla te okvire.

Osim što razmjenjuju iskustva, uvijek su spremne da svojim savjetima pomognu, preporuče, poklone ono što im više ne treba ili za male pare ponude na prodaju neke skupe i očuvane stvari.

Dobro je imati jednu takvu zajednicu koja je spremna da u svakom momentu da brz odgovor, te je odlična stvar za mame koje su pune dilema”, kaže Ivana za “Nezavisne”.

Mame u ovoj grupi dijele jedne sa drugima korisne informacije, savjete i međusobno se pomažu.

“Dešava se da budu neke nedoumice, te odmah pitaju mame u grupi, jer one sve znaju”, dodala je Ivana.

Brze su i na humanosti, pa je tako nedavno četvoročlana porodica trebala pomoć, one su se organizovale i donijele im hranu, odjeću, šta je ko mogao.

Koliko su ove mame humane pokazuje i to da su jednoj majci kojoj su trebale tablete, a bile su skupe, svaka od njih, kad je bila u prilici, otišla do apoteke i uplatila za taj lijek.

Ivana kaže da je veliki broj mama zainteresovan za ovu grupu, te svaki dan dobije po dvadesetak novih zahtjeva.

“U inboks mi redovno stižu preporuke od mama da ih prihvatim u grupu, ali dešava se da i tate interesuje neka tema pa šalju poruke”, kaže Ivana.

Do sada nije dobijala negativne komentare o grupi. Inače, mame svakog mjeseca zadaju po temu-dvije koje članovi mogu komentarisati. Nekad se i “zakuva” rasprava u vezi s temom.

“Broj članova mi nije bitan, ali je bitno da smo mi kad prihvatimo nekoga sigurni da je to pravi profil i da ta osoba želi da se učlani u grupu zbog razmjene iskustava, a ne zbog nekih drugih motiva”, ističe Ivana.

Za njenu Facebook grupu se ne zna samo u Banjaluci, nego ima i veliki broj članova iz inostranstva.

Kako kaže, bilo je i priče da se negdje sve mame sretnu uživo i da se upoznaju, ali je to teže izvodivo zbog njihove brojnosti.

“Ovo je korisna grupa, a doći će i dan kad ćemo se i lično upoznati mimo ovog virtuelnog upoznavanja”, kaže Ljiljana Radić, jedna od mama koja je takođe član grupe.

Mnoge mame kažu da u društvu ove grupe popiju prvu kafu, prave doručak, često se nasmiju, te nauče korisne stvari.

“Svako malo zavirujem da vidim ima li nešto novo ili nešto uobičajeno i iznova čitam komentare. Obožavam ovu grupu! I sve kao da vas godinama znam zato što ste mi tako direktne, vesele i opuštene”, napisala je jedna od članica u grupi “Mame Banjaluke”.

(NN)