Biznis 21.01.2016.

Facebook ima taktiku: Postoji jednostavan način da pobijedimo ID na Internetu, evo kako

ČITANJE: 1 minuta
Fejsbuk
Čelnici Facebooka misle da Islamska država može da bude protjerana sa te društvene mreže ukoliko bi više ljudi lajkovalo stranice terorističkih grupa.

Korisnici bi mogli da pokrenu digitalni rat protiv islamista tako što bi se pridružili njihovim grupama na Facebooku i slali im “ljubazne poruke” suprotne onima koje inače propagiraju, navode iz kompanije.

Primjer je jedna njemačka neonacistička stranica koja je bila preplavljena lajkovima i pozitivnim porukama toliko da su je ukinuli na kraju.

-Ono što je nekad bila stranica puna mržnje i netolerancije pretvorila se u stranicu nade i tolerancije. Najbolji lijek za govor mržnje je govor  tolerancije- istakla je Šeril Sendberg iz Fejsbuka.

Ona smatra da bi ovom taktikom obeshrabrili islamiste i njihove regrute i pratioce. Kako navodi Independent, Feacebook je ove nedelje pokrenuo kampanju vrijednu 750.000 funti kako bi zaustavio govor mržnje i ekstremizam.

Gugl takođe razmatra planove kako da “protjeraju” ekstremiste s Interneta tako da se njihove stranice teško mogu pronaći i onemoguće regrutima da vrbuju nove džihadiste.

(Unilad)