Biznis 29.04.2016.

Facebook u 2015. godini potrošio 4,3 miliona dolara za ličnu zaštitu Marka Zuckerberga

ČITANJE: 1 minuta
zukenberg
U zvaničnom godišnjem izvještaju Facebooka za prethodnu godinu objavljeno je da je ta kompanija potrošila 4,3 miliona dolara za ličnu zaštitu njenog osnivača Marka Zuckerberga.

Zuckerberg, koji uzima simboličnu godišnju platu jedan dolar, također je za upotrebu privatnog aviona potrošio oko 775.000 dolara. Iznos novca koji je potrošen za Zuckerbergovu sigurnost spada među najveće iznose novca kada je riječ o društvenim mrežama i industriji tehnologije.

Ranije ovog mjeseca Twitter je objavio da je za sigurnost izvršnog direktora te kompanije Jacka Dorseyja u 2015. godini potrošio tek 68.500 dolara.

Prošle godine kompanija Equilar objavila je podatke o tome koliko su određene kompanije izdvajale novca da bi zaštitile svoje direktore i vlasnike. Tako je u 2013. godini Amazon potrošio 1,6 miliona dolara za sigurnost izvršnog direktora Jeffa Bezosa. S druge strane kompanija Oracle je potrošila 1,5 miliona dolara za sigurnost izvršnog direktora Larryja Ellisona.

Ipak, u prosjeku kompanije izdvajaju oko 30.000 dolara za sigurnost svojih vlasnika.

Kao opravdanje iz kompanije Facebook su istakli da je iznos novca izdvojen za sigurnost Zuckerberga sasvim prihvatljiv iznos novca, jer je riječ o sigurnosti osnivača i izvršnog direktora kompanije, koji je svjetski utjecajna osoba. Novac je uglavnom potrošen na obezbjeđenje prebivališta Marka Zuckerberga, sigurnosnih detalja te upotrebu privatnog aviona.

(Klix)