Politika 18.12.2015.

Fahrudin Radončić odbio ulazak u Savjet ministara BiH

ČITANJE: 2 minute
Fahrudin Radoncic
Danas su u 10 sati, u Predsjedništvu BiH razgovarali predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Ovom prilikom je izraženo zadovoljstvo da je koalicija SDA-SBB potpuno stabilizirala stanje u Federaciji, BiH, pa i u regionu. Takođe, istaknuto je da se implementacija koalicije na nivou kantona i Federacije, te imenovanja u nadzornim odborima ili na drugim pozicijama, provode po dogovorenoj dinamici, sopšteno je iz SBB-a, prenosi Patria.

Povodom očekivanja da će 30. decembra na Predstavničkom domu Fahrudin Radončić biti imenovan za ministra saobraćaja i komunikacija, a gospodin Bakir Dautbašić za zamjenika ministra odbrane, predsjednik SBB-a Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on osobno ne želi ući u Savjet ministara.

Razlog tome je da je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužioca u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda”, stoji u saopštenju.

Da li će SBB uopće predložiti drugo ime za ministra saobraćaja i komunikacija ili će SDA sama izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije DF-a, ostaje otvoreno pitanje o kojem će se, između ostalog, politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a.

Nezavisno od današnje odluke, SBB i njegov predsjednik ostaju čvrsto opredijeljeni u borbi za društvo jednake šanse, vladavinu prava, evroatlanske integracije, bosanskohercegovačko jedinstvo i snaženje bošnjačkog političkog faktora, što je u interesu svih građana BiH.

SBB će i dalje sa mnogo entuzijazma dosljedno provediti reformske agende i imati čvrstu poziciju u sekularizaciji i evropeizaciji BiH. Na tome će uporno raditi svi izabrani i budući zvaničnici SBB-a na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, te javnim kompanijama i agencijama, kaže se dalje u saopštenju.

Ovako eksplicitan stav predsjednika SBB-a rezultanta je čvrste opredijeljenosti da se opravda povjerenje više od 200.000 glasača SBB-a čija je podrška upravo dobijena na realnim kritikama dugogodišnjeg teškog ekonomskog i političkog stanja. Uz to, iznimno važna stavka Radončićevog predizbornog programa je bila da će se svim legalnim i legitimnim sredstvima boriti protiv državne mafije u pojedinim institucijama, a ne da će zarad jedne svoje ministarske fotelje zajedno sjediti sa njihovim pojedinim eksponentima.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ovom prilikom iskazuje duboku zahvalnost, mnogim građanima, domaćim i međunarodnim zvaničnicima, političkim i vjerskim institucijama i strankama i udruženjima građana, koji su dali punu podršku i očekivali da će njegovim osobnim uslaskom u izvršnu vlast biti ubrzani i harmonizirani procesi reformi i razvoja BiH, te i prioritetnu reformu pravosuđa što je opšti domaći i međunarodni stav.

(Agencije)