Politika 25.01.2022.

Fahrudin Radončić ponovio da je bio žrtva montiranog procesa

ČITANJE: 4 minute

Fahrudin Radončić, pravosnažno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa, ustvrdio je na ročištu održanom po njegovoj tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane da se nakon hapšenja osjećao kao žrtva montiranog procesa i da se više nego tendenciozno postupalo prema njemu, piše Birn.

Podsjetio je Radončić da ga je prije tačno šest godina, kada se vraćao sa puta, na jednoj od naplatnih rampi sačekalo 50-ak specijalaca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prebacilo u službene prostorije.

Dodao je i da su pripadnici SIPA-e sa dugim cijevima ušli među novinare Avaza koji nisu imali nikakve veze sa ovim događajem, a prilikom upada u njegov stan, jedan od specijalaca je više sati držao uperenu cijev prema njegovom maloljetnom sinu.

– Osjećate se kao žrtva montiranog procesa. Bila je situacija da je u javnosti objavljen transkript svih mojih razgovora i SMS poruka, koji nije bio autentičan i poslužio je za moju diskreditaciju. (…) Tokom suđenja i izvođenja dokaza došlo se do toga da se snimci puštaju u sudnici i odmah je utvrđeno da oni ne odgovaraju, mislim na transkripte, onome što se zaista dogodilo – kazao je Radončić.

Napustio liječenje

U pritvoru je, kako je rekao, bio 60 dana plus 15 dana kućnog pritvora, te da mu je ova mjera određena sa ratnim zločincima, međunarodim kriminalcima ili islamskim radikalima. On navodi da je inicirao izmjene zakona kojim se sankcionira krivično djelo učešće na ratištima van BiH.

Ispričao je i da mu se pogoršalo zdravstveno stanje, zbog čega ga je pritvorski ljekar uputio na bolničko liječenje.

– Tadašnji glavni tužilac je otvorio istragu protiv svih ljekara koji su me uputili i primili u bolnici pod sumnjom da se radi o kriminalnoj grupi koja želi da što manje vremena provedem u pritvoru. U strahu da se ne procesuiraju nevini ljudi, na svoju ruku, što sam i potpisao, napustio sam liječenje – rekao je Radončić.

Podsjetio je da mu je pritvor bio ukinut i ponovo određen, što ga je, kako je rekao, dodatno uznemirilo, kao i to da se na Kosovu protiv njega vodio montirani proces, a da je postupak koji je protiv njega vođen u Sudu BiH imao za cilj da ga na Kosovu diskreditira.

Određivanje pritvora i vraćanje u pritvor sa mjerama zabrane, prema Radončićevim riječima, dokaz je da se prema njemu postupalo više nego tendenciozno, što je kod njega izazvalo gnjev i nesigurnost. Smatra da je trpio užasnu emotivnu bol, a da je posljedice trpjeli i medij čiji je on osnivač, zatim članovi njegove porodice. Neprijatnost je, kako je rekao, doživljavao na radnom mjestu u Parlamentu BiH, odnosno jednoj od komisija čiji je bio član, piše Birn.

– Od početka, ja i moj odvjetnički tim smo tvrdili da se radi o montiranom sudskom procesu i on je osmišljen u vrhu Stranke demokratske akcije (SDA) sa namjerom da se politički uklonim i kompromitiram – kazao je Radončić i naveo da je cilj bio i da se “Avaz” potpuno ekonomski uništi kao slobodan mediji.

Povreda časti

Odgovarajaući na pitanja Mladena Draganića, pomoćnika pravobranioca BiH, Radončić je rekao da nije od Suda BiH tražio da u medijima objavi pravosnažnu oslobađajuću presudu, jer su svi mediji prenijeli epilog suđenja.

– Cilj našeg zahtjeva nije da budem bogatiji i zato je on zaista postavljen minimalistički u odnosu na štetu. Ovdje je bitna satisfakcija za mene, moju porodicu, prijatelje – dodao je Radončić.

Prije njegovog svjedočenja, vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je iznio nalaz i mišljenje u kojem je naveo da je tužitelj trpio duševnu bol zbog psihičkih tegoba i povrede časti nekoliko mjeseci, kao i da je trpio sekundarni strah zbog zdravstvenih tegoba i narušenog zdravstvenog stanja.

Nakon izlaganja Kučukalićevog nalaza i Radončićevog svjedočenja, pravni zastupnici tuženog i pomoćnik državnog pravobranioca su u sudski spis uložili završne riječi.

Sud BiH je u oktobru 2018. pravosnažno oslobodio Radončića optužbe za ometanje rada pravosuđa, skupa sa Bilsenom Šahman i Bakirom Dautbašićem.

Odluka po Radončićevoj tužbi će biti donesena u zakonom predviđenom roku, navodi se na kraju u tekstu Birna.

(N.S)