Svijet 28.01.2021.

Fajzer: Naša vakcina efikasna protiv britanskog i južnoafričkog soja korone

ČITANJE: 1 minuta

Farmaceutski div Fajzer (Pfizer), čija vakcina protiv covida-19 se distribuira širom svijeta, objavio je rezultate nove studije o učinkovitosti tog cjepiva protiv novih sojeva koronavirusa, prenosi Hina.

Prema toj laboratorijskoj studiji, mutacije koronavirusa koje su identificirane u južnoafričkom i britanskom soju imaju tek manji negativan učinak na efektivnost antitijela koje generiše Fajzerovo cjepivo.

Antitijela koja nastaju nakon primjene cjepiva su bila tek nešto manje učinkovita protiv mutacija u varijanti koja je identificirana u Južnoj Africi, govore rezultati studije koja još uvijek nije prošla recenziju.

Istraživači oprezni, ali optimistični

Naime, istraživači s pojavom novih sojeva virusa pokušavaju što prije utvrditi jesu li postojeće vakcine učinkovite i protiv njih. Fajzerova studija konzistentna je s rezultatima ranijih studija.

Treba imati na umu da se radi tek o preliminarnim rezultatima. Fajzerova studija provedena je u laboratoriju i testirana je tek na dijelu mutacija koje su nađene u novim sojevima virusa, a ne na samim novim sojevima. Uz to, istraživači nisu zaključili jesu li rezultati najnovije studije statistički značajni.

Ipak, ovi rezultati, baš kao i rezultati ranijih studija, sugeriraju da bi učinak novih sojeva virusa na učinkovitost virusa trebao biti “relativno skroman, što je dobra vijest za cjepiva”, rekao je Jason McLellan, biolog na teksaškom Sveučilištu u Austinu.

Fajzer je pak u priopćenju za javnost poručio kako “rezultati sugeriraju da nije potrebno novo cjepivo za nove sojeve koronavirusa”.

(E.M)

Oznake: vakcina