Svijet 09.03.2021.

Fajzer premješta dio proizvodnje iz Belgije u Rumuniju?

ČITANJE: 1 minuta

Američka farmaceutska firma Fajzer objavila je da namjerava da premjesti dio svojih proizvodnih pogona iz Belgije u Rumuniju gdje je cijena radne snage niža, piše italijanski list Il fato Kotidijano.

List navodi da će zbog toga 38 od 238 zaposlenih ostati bez posla.

– To je još jedan šamar milionima građana Evropske Unije koji traže socijalnu pravdu, a ne poslovno lukavstvo – izjavila je evroparlamentarac član Pokreta pet zvjezdica Danijela Rondineli.

Na odluku američke kompanije da premjesti proizvodnju gdje rad košta manje, a samim time povećava se profit, reagovali su i belgijski sindikati.

– To je nezapamćena sramota. Zahvaljujući evropskim fondovima za pronalazak anti-kovid vakcine Fajzer je prošle godine zaradio 3,3 milijarde evra, a najavljuje da će ove godine profit biti oko 15 milijardi. Zaposleni u Fajzeru su posljednjih mjeseci radili u duplim smjenama da bi proizveli tražene anti-kovid vakcine. Nakon svega otkazi, to je udarac u stomak radnicima – izjavio je generalni sekretar belgijskog sindikata ACV Bart Dekulier.

Američka firma Fajzer razvila je anti-kovid vakcinu zajedno sa nemačkom firmom Biontek.

Brzi razvoj lijeka bio je moguć zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje, oko 2,5 milijardi evra, a samo od EU dobili su 400 miliona evra u ranoj fazi istraživanja, prenosi Tanjug.

(Tanjug/A.M.)

Oznake: Fajzer