Vijesti 03.08.2016.

Farmacija i ginekološki smjer ne zanimaju dječake

ČITANJE: 2 minute

Za Medicinsku školu u Banjaluci uvijek je vladalo veliko interesovanje, no ipak iz neobjašnjivih razloga neke smjerove upisuju samo djevojčice i za njih gotovo da nema zainteresovanih dječaka.

Među maturantima ginekološko-akušerskih tehničara ove godine nije se našao niti jedan mladić, a slična je situacija i s ostalim godinama.

Takođe, ni smjer farmaceutski tehničar nije privlačan dječacima, pa su tako samo dvojica ove godine maturirala na ovom smjeru, a ove godine u Medicinskoj školi nije ni bio planiran upis na ovaj smjer. Iako svake godine ne bude planiran upis ni na smjer akušersko-ginekološki tehničar, za čijim kadrom tržište svakako ima potrebu, ni ova grana medicine ne privlači dječake, pa su ove godine samo tri svršena osnovca upisala ovaj smjer.

“Među babicama nema dječaka jer oni koji to upišu uglavnom se svi kasnije prebace na neki drugi smjer“, ispričao nam je jedan učenik ove škole.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, rekao je da se na smjer akušersko-ginekološki tehničar sve rjeđe upisuju dječaci, a to je veoma tražen kadar na birou za zapošljavanje.

“Ova zanimanja zaista nude velike mogućnosti i ne znamo ni sami zašto muška populacija nije zainteresovana za ova zanimanja. Takođe, imamo neku neobjašnjivu pojavu da na farmaciji nema mnogo dječaka, a i to je odlično zanimanje i dobar osnov za fakultet. Malo je neobično, recimo, da imamo dosta muških doktora ginekologa, ali ovaj smjer u srednjoj školi nije baš tražen među muškom populacijom“, rekao je Jagodić. On je apelovao na đake da se upisuju na ove, ali i druge smjerove Medicinske škole jer im je to dobra osnova za dalje medicinsko obrazovanje.

Đorđe Stanivuk, jedan od četiri dječaka koji su završili 3. razred farmacije, kaže da je farmaciju upisao zato što voli hemiju i ostale prirodne nauke, kao i rad u laboratoriji, a i nakon škole planira se usavršavati u ovoj oblasti.

“Dječaci nisu mnogo zainteresovani za farmaciju i češće se odlučuju za zanimanja koja su u vezi s radom na računaru, programiranjem i slično. Mnogi od njih misle da se sa završenom farmacijom podrazumijeva samo rad u apoteci, iako postoji još mogućnosti“, kaže Stanivuk.

(Nezavisne)