Vijesti 30.04.2016.

“FDI magazin”: Prijedor među top 10 investicijskih lokacija u Evropi

ČITANJE: 2 minute
Prijedor

Specijalizovani časopis za direktna strana ulaganja “FDI Magazin” svrstao je grad Prijedor u top 10 destinacija u kategoriji najboljih evropskih investicijskih lokacija prema troškovnoj efikasnosti i strategiji privlačenja investitora.

Ovo visoko priznanje ostvareno je u sklopu konkursa Evropski gradovi i regije budućnosti za 2016/17. godinu, koji su ocjenjivali korporativni i internacionalni investicijski profesionalci i eksperti.

Prijedor je u kategoriji FDI mikroevropskih gradova budućnosti 2016/2017. osvojio 5. mjesto po visini troškova, odnosno 4. mjesto po strategiji privlačenja investicija.

Za ovu prestižnu nagradu “FDI evropske gradove i regije budućnost 2016/17″ prijavio se 481 grad i regija u okviru pet kategorija.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija ocjenjivački tim uzima u obzir kriterijume kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje i postojanje strategije za privlačenje investicija.

Ovako visoko pozicioniranje na top-listi evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima koje su to lokacije u koje treba ulagati.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, kaže da nisu očekivali ovako veliko priznanje, ali da su ga zaslužili jer su radili i više nego vrijedno.

“Zaista nismo očekivali tako veliko priznanje, ali opet već duže vrijeme grad radi na stvaranju poslovnog okruženja po evropskim standardima. Već dugo radimo na tome da primijenimo dobre prakse iz Evrope i takav jedan pristup je i doveo do toga da budemo na četvrtom mjestu kao grad budućnosti”, rekao je Pavić.

Istakao je da Prijedor godinama ima ISO sertifikat i to kao jedini grad u BiH. Smatra da će ovo priznanje dovesti investitore i kapital u grad, ali da u tome velike probleme pravi i generalno loš poslovni ambijent u BiH.

“Izuzetno smo nezadovoljni ambijentom koji je stvoren u BiH jer stalna prepucavanja i svađe ne stvaraju najpovoljniji ambijent u cjelini kada se pogleda zemlja”, rekao je Pavić.

Kako su obrazložili nadležni iz Prijedora, proaktivan pristup, partnerski odnos s investitorima, fleksibilnost ponude, administrativna podrška, dosljednost i transparentnost, neki su od obrazaca koji su na raspolaganju lokalnim privrednicima i investitorima i pravi put za bolju budućnost.

(Nezavisne)