Vijesti 14.12.2022.

FEDERALNI MINISTAR: Nema novogodišnjih paketića dok se svi ne izjasne da ih to ne vrijeđa

ČITANJE: 2 minute

Sindikalna organizacija Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo je odobrenje za organizovanje dodjele novogodišnjih paketića za djecu uposlenika odnosno članova sindikata, međutim ministar Edin Ramić to nije odobrio dok se svi ne izjasne da ih to ne vrijeđa.

U svom odgovoru Almiri Braković, predsjednici Sindikalnog odbora, Ramić je kazao da odobrenje za organizovanje mogu dobiti nakon što provedu anketu među uposlenicima ministarstva.

“Vezano za Vaš zahtjev za korištenje sale Ministarstva i dodjelu novogodišnjih paketića za djecu uposlenika, čiji su roditelji članovi Sindikalne organizacije te organizaciju zabavnog programa, u okviru kojeg će Djed Mraz uručiti poklone djeci, potrebno da je da dopunite Vaš zahtjev”, napisao je on.

Dalje u svom odgovoru kaže da takav sadržaj može povrijediti vjerske osjećaje nekih uposlenika i njihove djece ukoliko se događaj organizuje u prostorijama ministarstva.

“Naime, imajući u vidu princip nedriskiminacije i poštivanja prava i sloboda svih uposlenika ministarstva, potrebno je da provedete anketu među svojim članovima o prihvatljivosti takve vrste zabave u prostorijama ministarstva s obzirom na to da pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih uposlenika i/ili njihove djece. Po okončanju navedene ankete, sa rezultatima iste dopunite predmetni zahtjev koji će potom biti razmotren”, napisao je ministar Ramić.

Na zahtjev koji mu je upućen prije dva dana, Ramić je odgovorio danas poprilično bizarnim zahtjevom s obzirom na to da je nejasno kako u 21. vijeku može smetati praznik koji se slavi u cijelom svijetu bez obzira na vjeru i naciju. Uz to, BiH je multinacionalna i multivjerska zajednica u okviru koje svi mogu i trebaju ostvariti svoja prava pa tako nikakva i ničija tradicija ne bi trebalo da bude uvreda za bilo koji narod ili skupinu građana, prenosi Klix.

(SB)