Vijesti 10.05.2016.

Federalno ministarstvo koči pojeftinjenje lijekova

ČITANJE: 3 minute
apoteka_36_6_lijekovi
Usvajanje pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova, kojim bi se uštedjelo oko 56 miliona evra (više od 100 miliona KM), i koji bi osjetno snizio cijene lijekova u BiH, trenutno koči Ministarstvo zdravlja Federacije BiH.

Ovo ministarstvo u Savjet ministara BiH, odnosno Ministarstvo finansija i trezora BiH još nije poslalo svoje mišljenje o tom dokumentu. Zbog čega još nisu dali mišljenje o pravilniku o načinu kontrole cijena, oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH proteklih dana nismo uspjeli saznati jer u Ministarstvu zdravlja FBiH nisu odgovorili na konkretno postavljena pitanja o tome zbog čega ne daju mišljenje na akt koji bi građanima  uštedio više od 100 miliona KM.

Ipak, i pored toga glavnu odgovornost za neusvajanje pravilnika snosi Savjet ministara BiH u čijoj nadležnosti je usvajanje ovog dokumenta, a na kojem insistira i Svjetska banka uslovljavajući finansijsku podršku pravilnikom o cijenama lijekova.

Treba podsjetiti da je usvajanje ovog dokumenta ranije opstruisalo upravo Ministarstvo finansija i trezora BiH, koje sada lopticu prebacuje na Ministarstvo zdravlja FBiH.  Pravilnik o cijenama lijekova upućen je u proceduru krajem 2015. godine i nije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, a nakon toga i na pomalo čudan način izrađen je novi pravilnik i ponovo poslan Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje sada za razliku od prvog puta traži mišljenje entitetskih ministarstava zdravstva. Inače, mišljenje ovog ministarstva je neophodno kako bi se neki dokument našao na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

-Što se tiče obaveza Ministarstva finansija i trezora u ovom procesu, još nismo dobili izjašnjenja oba entitetska ministarstva zdravstva kako bismo, u skladu sa zakonom i nadležnostima, dali mišljenje na taj podzakonski akt. Čim budu dostavljena mišljenja oba entitetska ministarstva, Ministarstvo finansija i trezora BiH izjasniće se o tom pitanju- rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još ranije je dostavilo svoje mišljenje o pravilniku, za razliku od federalnih kolega. S Aleksandrom Zolakom, direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nismo uspjeli stupiti u kontakt kako bismo čuli njegovo mišljenje o opstrukcijama usvajanja pravilnika o cijenama lijekova.

-Na kraju će pravilnik biti usvojen i to veoma brzo jer je on uslov za program Svjetske banke i bez tog pravilnika neće se moći povući novac od ove međunarodne institucije, međutim ne treba potcjenjivati ni moć lobija koji već godinama na razne načine opstruiše usvajanje tog dokumenta- ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Izjavu izvora na određen način nedavno je potvrdio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koji je rekao da očekuje da se do kraja maja pred Savjetom ministara BiH nađe pravilnik o cijenama lijekova, te da može garantovati da BiH neće izgubiti podršku Svjetske banke i 750 miliona dolara u narednih pet godina.

Za razliku od Ministarstva finansija i trezora BiH, u kojem tvrde da će nakon mišljenja Ministarstva zdravlja FBiH dati svoje mišljenje i praktično odblokirati donošenje pravilnika o cijenama lijekova, Zvizdić tvrdi da su razlozi zbog kojih se čeka usvajanje pravilnika određene analize koje treba da budu napravljene u saradnji sa Svjetskom bankom, kako bi se došlo do najboljih rješenja i kako pravilnik ne bi negativno uticao na domaću proizvodnju lijekova.

-Tako se radi kad javni interes nije na prvom mjestu. Nedavno smo mogli čuti da će se razgovarati sa farmaceutima o pravilniku o cijenama lijekova, što dovoljno govori o čemu se zapravo radi- rekao je Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

(Nezavisne)

Oznake: Denis Zvizdić